Търговията осигурява над 36 милиона работни места в ЕС
28.11.2018
Shtarkelovo-Gnezdo-sofia-investment-opportunity-project-bulgaria
Инвестиционни възможности в град София
05.12.2018

Две български компании отличени сред най-добрите в Европа

Image source: ec.europa.eu

Две български стартиращи компании бяха отличени сред най-добрите в Европа в състезанието Startup Europe Awards на Европейската комисия. Това са компаниите Biomyc за биоразградими опаковки и Enova за своята биосензорна система за анализ на качеството на водата. Наградите бяха връчени на 15 ноември в рамките на Startup Europe Summit – конференцията за политиките на Европейската комисия, на която София за първи път беше домакин.

До финала бяха допуснати общо 134 компании от 16 страни от ЕС и съседните държави. Финалистите от всяка страна в общо 18 категории бяха избрани предварително и след като всички екипи бяха преминали успешно редица обучения за развитие на проектите им в месеците от началото на 2018 г. до конференцията през ноември.

Biomyc е с първа награда в категорията „Зелени технологии“ за разработката си по опаковъчни материали и опаковки от биоразградими отпадъци. Enova печели първото място в категорията “Воден сектор” за биосензорната си система за анализ на качеството на водата в пречиствателните станции, която позволява тестовете да се извършват за броени минути и без нужда от специализирана лаборатория.

Заедно с останалите наградени стартъпи от Испания, Ирландия, Италия, Португалия, Люксембург, Полша, Гърция, Румъния и Македония, българските победители ще получат достъп до менторската програма Accelerator StartUp Europe, организирана от фондацията Finnova. Акселераторът ще им предостави достъп до европейско финансиране и участие в европейски проекти, за да могат компаниите да доразвият проектите си и да встъпят и на външни пазари.

Тази година конференцията Startup Europe Summit бе с фокус към технологичното лидерство, европейското финансиране и възможностите за подкрепа на бизнесите. Над 500 водещи представители на стартъп екосистемата в Европа, включително инвеститори и предприемачи, се събраха в София, за да създадат следващите инициативи, които да подкрепят успеха на новото поколение пионери в Европа и извън нея.

В рамките на събитието се проведе и церемония по подписването на съвместна Декларация за подсилване технологичните предприемачески среди в Централна и Източна Европа и на Западните Балкани. Декларацията бе подписана от стартъп асоциациите на 14 държави.

По силата на подписаното сътрудничество ще се работи за улесняването на достъпа на младите компании до капитал, за намаляването на бюрокрацията и за промотирането на потенциала на региона.

X