Възможности за финансиране
06.12.2019
Ранни регистрации за изложението за развитие на бизнеса с устойчиви решения seeSUSTAINtec 2020
06.12.2019

Дигитализацията повишава производителността, подобрява услугите за гражданите и бизнеса и подпомага вземането на решения, базирани на данни

 

Владимир Данаилов, главният изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции се включи в дискусионния панел “Умни градове” от програмата на международната конференция AI&I, която се състоя на 26 ноември 2019 г. в София Тех Парк. Форумът бе организиран от Списание „Икономика“, Economic.bg и Дигитална Национална Коалиция и е първото по рода си за България събитие, което цели да събере големите технологични корпорации със стартиращия бизнес, академичния свят и публичния сектор за дискусия за формули за успешно и етично въвеждане на изкуствения интелект в ежедневното управление.

В панела с модератор доц. д-р Боян Жеков се включиха представители от Министерство на вътрешните работи и компании, разработващи продукти и услуги в сферата на интелигентните градски решения като Develiot, Vivacom, Theoremus и  Syscom Engineering. 

Панелът се фокусира върху предизвикателствата пред градовете и възможните решения на тези проблеми посредством въвеждането на дигитални технологии. 

В дискусията Владимир Данаилов подчерта три основни фактора, които правят дигитализацията важна за градовете. Тя освобождава ресурс и повишава производителността, което е особено важно за градове с ниска безработица (като София – 2% безработица); подобрява услугите за гражданите и бизнеса и подпомага вземането на решения, базирани на данни.

“Вярваме, че факторите за успех на дейностите по дигитализация на София са гражданите и бизнесът да бъдат в центъра и заедно с града да действат в колаборация за повишаването на качеството на живот и икономическото развитие”, каза Владимир Данаилов. 

В тази връзка, е ключово прилагането на Стратегията за дигитална трансформация на София, която бе изготвена от екипа на Столична агенция за инвестиции с подкрепата и по методология на Европейската комисия. Стратегията препоръчва следното: 

1) Отваряне на града към местния технологичен сектор и превръщането на града в създател на пазари за ИТ сектора в първи 4 приоритетни области: мобилност, комунални услуги/ разпределителни дружества, е-управление откъм страната на търсенето и технологичен сектор откъм страната на предлагането; 

2) Създаването на звено в Столичната община, което да координира дейностите по дигитализация и интелигентни градски решения в координация с бизнеса, развойните центрове и гражданите; 

3) Регулиране на процесите по обмен на данни и създаване на политика за данните, за да се стимулира стартъп сектора и иновациите. 

 

В конференцията бяха засегнати и други въпроси като нарастващото влияние на AI във финансовите услуги, изкуствен интелект срещу човешки интелект, кога изкуственият интелект ще надмине хора – с гледните точки на водещи лектори от Microsoft, Google, Facebook, Amazon, Rimac Automobili, и още много визионерски теми. А SAS, водещата компания в сферата на аналитичния и AI софтуер, обяви предизвикателство към стартъпите в България, занимаващи се с изкуствен интелект. 

Преглед на най-важното от презентациите и дискусиите можеда прочетете в статиите на Economic.bg (на български език).

X