Годишен анализ на Българската аутсорсинг асоциация 2018
05.11.2018
Японската компания за видео игри SEGA мести екипа си по контрол на качеството от Лондон в София
05.11.2018

Десет български компании в Топ 100 на Югоизточна Европа на SeeNews

 

 

Десет български компании влизат в класацията SEE Top 100 на независимата бизнес информационна агенция SeeNews. Две от тях попадат и в челната десятка – бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас е на 5-то място, а на 6-то е медодобивният комбинат в Пирдоп „Аурубис България“ – най-големият български износител, формиращ 9% от износа на страната.

Останалите български компании в класацията са: НЕК (17-о място), „Лукойл България“ (23), „Кауфланд България“ (47), „ЧЕЗ Електро България“ (72), „Булгаргаз“ (91), търговецът на горива „Сакса“ (95), „Експрес логистика и дистрибуция“ (96) и производителят на биогориво „Астра биоплант“ (97).

Две от тези компании – „Сакса“ и „Астра биоплант“ попадат за първи път сред водещите 100 дружества в региона.

Това е 11-тото издание на SEE Top 100. Класацията подрежда дружествата по приходи и печалби за изминалата финансова година и покрива държавите Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. За съставянето на челната стотица анализът съпоставя финансовите резултати на 2 900 организации.

Тази година България има с една компания повече в класацията от 2016, когато включените местни дружества бяха девет. През 2014 и 2015 г. родните компании в класацията бяха 11.

Общото заключение от тазгодишната класация е, че последната финансова година е била рекордно успешна за региона. Увеличените приходи и печалби на компаниите са подкрепени от растящото вътрешно потребление, стабилния инвестиционен интерес към региона и благоприятната международна среда. Всички икономики отбелязват среден ръст от 4% за 2017 г. (при 3.5% година по-рано) – ръст, който изпреварва средните темпове на увеличаване на БВП в Европейския съюз. Общият приход на стоте компании е нараснал с 12.5% спрямо 2016 г. до 113.9 млрд. евро. Печалбите бележат още по-голямо увеличение – с 22% до 4.9 млрд. евро.

Не само сред българските участници, но и сред компаниите от останалите държави, в класацията доминират дружества от секторите енергетика, търговия с горива, автомобилостроене, търговия на едро и дребно. Представители от IT сектора не попадат в класацията, въпреки че са основен двигател за много от икономиките в региона и именно технологични компании са участници в най-големите придобивания и сливания.

 

Сред най-бързо растящите индустрии в Югоизточна Европа е автомобилостроенето. Секторът е водещ по привличане на чуждестранни инвестиции, обем на производството, създаване на работни места и принос към БВП.

По данни на Международната организация на производителите на моторни превозни средства /International Organization of Motor Vehicle Manufacturers/, през  2017 г. производството на автомобили в региона е нараснало с 14% при среден ръст за Европа от 3,7% и 1,9% в световен мащаб. Продажбите на леки автомобили пък са се увеличили с 9,7% при среден за Европа ръст от 3,1% и 2,4% глобално.

Най-големи регионални играчи в автомобилния сектор са Румъния /където заводи имат Dacia и Ford/, Словения и Сърбия. В България секторът се представя със 170 компании за автомобилни компоненти, над 40 хиляди заети в сектора и 4% от БВП. Над 90% от производството у нас е предназначено за износ към големи международни автомобилни производители и пазари.

В цялостното класиране SEE Top 100 лидер и тази година е Румъния с общо 51 компании сред стоте в класацията, следвана от Словения – с 13, Сърбия – с 12, Хърватия – с 11 компании.

Пълният документ на класацията SEE Top 100 ще намеритет тук.

X