София подписа Декларация за сътрудничество за цифрова трансформация и интелигентен растеж
06.12.2018
Чакането свърши – пилотният епизод на анимационния сериал „Златната ябълка“ е готов!
06.12.2018

Бизнес средата в София премина през още една година на растеж

 

Бизнес средата в София премина през още една година на растеж. Столицата отново е най-богатият регион в страната: с най-висок БВП на глава от населението (2.3 над средното за България), с принос от 40% към националната икономика и привличайки половината от чуждите инвестиции в държавата. София и региона отново затвърдиха позицията си на лидер с успеха на много местни и международни компании и с поредна година на рекорден ръст в туризма, аутсорсинг и ИКТ сектора.

 

Ето някои от най-успешните бизнес истории на София през 2018 г.

Haй-гoлeмият paбoтoдaтeл в ayтcopcинг индycтpиятa y нac – канадската ТЕLUЅ Іntеrnаtіоnаl Еurоре – обяви плановете си да назначи още 2 000 нови служители до 2020 г. в центровете си в София и Пловдив. Така служителите на компанията от над 2 600 към момента в страната ще станат близо 5 000. През април TELUS официално откри новия си офис на 6 етажа от новопостроената офис сграда City Tower на площад „Македония“ в центъра на София.

Пак през април водещият в света гepмaнcĸи пpoизвoдитeл нa aвтoмoбилни ĸoмпoнeнти Веhr-Неllа Тhеrmосоntrоl (ВНТС) оповести намерението си да инвестира в увеличаване на производствения си капацитет в България с пускането на пета поточна линия към предприятието си в Икономическа зона „София-Божурище“.

Друг германски инвеститор у нас – веригата супермаркети Lidl, избра София за четвърта локация в Европа, където да отвори високотехнологичен IT център за развойна дейност. Звеното ще отговаря за IT решения, обслужващи всички пазари, в които веригата извършва и онлайн търговия като допълваща услуга към физическите локации на веригата. Lidl избира България сред другите европейски страни заради висококвалифицираните IT специалисти и динамичното развитие на сектора у нас. Другите развойни центрове на компанията са в Германия, Испания и Румъния.

Производителят на магнитни сензори Фесто (отново немски инвеститор у нас) обяви инвестиция от 25,6 милиона евро за изграждане на ново производствено звено за стъпкови и серво мотори в София. Заедно с построяването на третия си завод в София, компанията планира да увеличи и работната си сила в България на 2000 служители до 2020 г.

Coca-Cola официално откри новия си център за развитие на интелигентните технологии в София с инвестиция от близо 1.4 милиона лева. Това е вторият по големина ИТ център на компанията в света, по-голям е единствено технологичният център в Атланта, САЩ.

Консултантската компания за управление и професионални услуги Accenture обяви, че до края на 2019 г. ще удвои персонала си като наеме още 160 IT специалисти към настоящите 140. Базираната в Дъблин компания встъпи у нас през 2015 г. с придобиването на българската Javelin Group.

С инвестиция от 100 милиона евро датската верига за стоки за дома JYSK започна през 2017 г. изграждането на четвъртия си в света логистичен център и през октомври тази година в експлоатация беше пусната първата сграда. Съоръженията се строят в индустриална зона Божурище край София и включват две високи тела, транспортен коридор, приемна зона, зона за интернет търговия, административни сгради и паркинги. Центърът ще снабдява магазините в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша. Операциите в двете високи части на логистичния център са напълно автоматизирани и са с общ капацитет за 121 632 палета. Сградите са 16-етажни и това ги прави най-високите складови помещения в България.

Още една логистична база отвори в София – тази на DНL Express, изградена с инвестиция от 10 милиона евро. Съоръжението е на площ от 10 000 ĸвaдpaтни мeтpa и е в близocт дo Tepминaл 2 на Летище София. Центърът е оборудван с високотехнологична автоматична сортировъчна система, която ще увеличи капацитета за обработка на пратки до 3000 на час.

В средата на годината Financial Times обяви решението си да създаде свой технологичен център в София. Установяването е в партньорство с българския офис на базираната в Лондон консултантска компания Xoomworks. Екипът на медийната група тук ще отговаря за поддържането на системите на FT.com за управление на софтуера за абонамент, съхраняването на данни, публикуването и разпространението на съдържание, фактурирането и плащанията, финансовата отчетност, корпоративното лицензиране и др.

След Financial Times, още една медийна група обяви установяване на дейност и сформиране на софтуерни екипи в София – британската News UK, която управлява някои от най-силните медийни марки в англоезичния свят (The Times, The Sun и The Sunday Times). Партньор са Questers, които ще помагат и на друга британска компания да отвори офис в София – финтек организацията за управление на финанси PremFina.

Основаната в Сингапур Acronis – международен лидер в киберсигурността и предлагането на хибридни клауд решения – установи операции в София с придобиването на българската T-Soft. Двете компании имат успешно сътрудничество по проекти от 2012 г. насам и това мотивира ръководството на Acronis да проучи по-задълбочено възможностите за инвестиция в собствено звено на компанията в София. Щастливи сме, че екипът ни има пряко участие в процеса на установяване на Acronis в столицата. Офисът в България е ключов център за научноизследователска и развойна дейност на компанията в Европа. Дейностите ще са фокусирани върху кибернетичната защита, операциите на центровете за данни и разработването на продукти и услуги на компанията. Новият център е допълнение към центровете за научноизследователска и развойна дейност на Acronis в Азия, Европа и Америка и ще бъде част от глобална мрежа за развитието на кибер сигурността, изкуствения интелект и блокчейн технологиите с денонощен режим на работа.

Развоен център в София откри и базираната в Мюнхен компания за финансов софтуер Devexperts. Компанията планира да сформира екип от 80 души в следващите две години, които да работят по свръхбързи алгоритми за търговия, обработка на масиви от данни, добавена реалност и изкуствен интелект.

Европейската дивизия на японския разработчик на игри Sega реши да премести екипа си по контрол на качеството от Лондон в София. Преместването на операциите в столицата ще отнеме две години с план новият център Sega Development Services Sofia да отвори врати през юни 2020 г.

В гейминг индустрията донесе още една новина за София – в сделка на стойност 10 милиона евро шведската фирма Stillfront Group придоби 100% от акциите на Imperia Online – българското студио е една от най-големите гейминг компании в Югоизточна Европа с 25 разработени до момента игри и над 40 милиона потребители от цял свят.

 

Други столични компании, които с успешното си развитие привлякоха вниманието на фондове и инвеститори:

Столичната Connecto.ai бе придобита от компанията за мобилен маркетинг Leanplum, съосновател на която е българският предприемач Момчил Кюркчиев. Connecto предлага автоматизирано онлайн обслужване на клиенти чрез чатботове, а преминаването й към Leanplum ще разшири портфолиото от онлайн маркетингови решения, които компанията с централа в Сан Франциско предлага в глобален мащаб.

През октомври ScaleFocus обяви придобиването на 100% от столичното дружество Upnetix – една от 50-те агенции в света, сертифицирани за разработка на Google. Upnetix е специализирана в разработки за мобилни устройства, фронт-енд и дигитална трансформация чрез дизайн.

Финансиране в paзмep нa 779 605 лв. пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „Инoвaции и ĸoнĸypeнтocпocoбнocт“ получи бългapcĸaтa ĸoмпaния зa ceмaнтичeн coфтyep „Oнтoтeĸcт“ AД, чacт oт „Cиpмa Гpyп Xoлдинг“ AД. Средствата са за проекта „Интeлигeнтнo cвъpзвaнe нa дaнни зa ĸoмпaнии oт paзлични изтoчници“ (Іntеllіgеnt Mаtсhіng аnd Lіnkіng оf Orgаnіzаtіоn Dаtа frоm Dіffеrеnt Sоurсеѕ – СІМА), който трябва да бъде изпълнен в срок до две години.
Финансиране в размер на 100 000 евро спечели и столичната Rosey’s mark с бизнес в развитието на храни от българска роза. Компанията бе класирана сред 10-те победителя на европейския акселератор KATANA, финансиран от Европейската комисия по програма Хоризонт 2020.

X