Български доброволчески екип успешно адаптира маски за шнорхелинг към предпазни маски за медици и такива за кислородна терапия на пациенти
14.05.2020
StartupBlink актуализира профила на стартъп екосистемата в София в своя доклад-класация “Глобални екосистеми 2020”
24.05.2020

Alcatraz AI увеличава екипите си в Силиконовата долина и в София

 

Alcatraz AI мести екипите си в Силиконовата долина и София в по-големи офиси, за да настани в тях още специалисти и да подготви предстоящото лансиране на новия си родукт за 3D лицева автентификация Alcatraz Rock. 

Новият офис в САЩ е в Редууд Сити, Калифорния, където ще работи екип от 50 служители, фокусиран върху научни изследвания и развойна дейност. В София екипът ще се помещава на 604 км. м. и ще функционира като европейски център.

„С увеличаването на масовото производство екипът на Alcatraz също нараства, затова за нас е важно да разширим офисите на компанията както в Силициевата долина, откъдето започнахме, така и в София, България”, коментира в официално заявление основателят и изпълнителен директор на компанията Винс Гайдарджиев, цитиран от BiometricUpdate.com – водещо издание за новини в областта на биометриката

По думите на Винс Гайдарджиев новият продукт Alcatraz Rock привлича огромно внимание, защото предлага биометрична автентификация без да е нужен допир (какъвто се изисква при контрол на достъпа чрез скенер за пръстов отпечатък, бадж, турникет и др). Alcatraz Rock работи с 3D лицево разпознаване, а пандемията VOCID-19 наложи на предприятията да потърсят нови решения за работните пространства, които не изискват физически допир, включително и по отношение на сигурност и достъп до работното пространство. 

Компанията е представила новата платформа в началото на тази година на изложение в Лас Вегас. В разработването на решението са участвали инженери, работили върху проекта FaceID на Apple. Продуктът идва в отговор на търсенето на нови приложения на станалата много популярна при смартфоните лицева идентификация. Пазарът за контрол на достъпа и сигурността е една от областите, в които технологията намира широко поле за развитие. 

Освен чисто лицевото разпознаване, Alcatraz Rock 3D засича и действия като пренасяне на тяло и следене на друг човек. При отчитане на подобни действия, системата подава сигнал за потенциална криминална проява. Решението използва и изкуствен интелект и засича поведение на хора, които не принадлежат естествено в дадена среда или се държат подозрително. 

Alcatraz е основана в Пало Алто, Калифорния през 2016 и само година по-късно открива офис и в София. Още от самото начало в създаването на продуктите на компанията участва и българският инженерен екип. Служителите тук са близо 20 и в момента компанията набира още специалисти за четири позиции.

 

X