СОАПИ представи София пред местни и международни гости от секторите аутомотив, ИКТ и интелигентни зелени технологии
09.10.2019
С двойно повече събития се завръща второто издание на Софийската нощ на игрите
10.10.2019

София и България в класациите

България се изкачва с 9 позиции в индекса за „Икономическата свобода” на института „Фрейзър“

 

 

България се изкачва с 9 позиции до 37-о място сред 162 държави и територии в тазгодишния индекс за „Икономическата свобода” на института „Фрейзър“. Това е най-високата позиция на България в индекса, като страната ни е била на същата позиция и през 2009 г. Между 2009 и 2015 г. има спад в рейтинга, а след 2015 досега отбелязваме ежегодно изкачване в класацията.

В отделните категории най-добро е представянето по отношение на показателите за свобода на международната търговия, стабилна валута, регулиране на кредитния пазар, стартиране на бизнес. Най-ниска отново е оценката за регулации и административни изисквания за правене на бизнес и за правната система и правото на собственост. 

Сред европейските държави България отстъпва пред Румъния, Холандия, Испания, Швеция, Австрия, Чехия и Германия, но се представя по-добре от Франция, Италия, Хърватия, Унгария, Полша и Белгия.

 

***

Рекорден брой български компании в Coface TOP 500 

В класацията на Coface TOP 500 на компаниите с най-големи обороти в Централна и Източна Европа тази година попадат рекордните 20 български компании – с три повече, отколкото през миналата година. Така България се нарежда на 7-о място по брой фирмите в ЦИЕ Топ 500. 

Общият оборот за 2018 г. на родните компании в класацията достига 21 585 милиона евро, а нетната печалба – 195 милиона евро. 

Според данните, общият оборот на 500-те най-големи компании в региона се е увеличил с цели 9,6% до 698 милиарда евро. Ръст в приходите спрямо предходната година отбелязват 78,8% от компаниите. 

С най-много компании в Coface TOP 500 се класират Полша, Унгария и Румъния. 

 

***

България е на 11-то място в класацията Expat Insider на InterNations

България е на 11-то място в класацията Expat Insider на InterNations – социална мрежа на най-голямата в света емигрантска общност с над 3.5 милиона членове. Компанията е направила проучване сред 20 000 респонденти за живота и работата на експати в 64 дестинации по света. 

Страната ни е включена в класацията едва за втора поредна година и се изкачва с цели 10 позиции нагоре спрямо индекса през 2018 г., когато е била на 21-во място. 

Проучването съпоставя информация за удовлетвореността на емигрантите от качеството и разходите за живот, възможностите за настаняване, професионалния живот и семейния живот.

Чужденците, които живеят и работят у нас, оценяват най-високо личните си финанси (3-то място), а по разходи за живот страната ни е дори на първо място по привлекателност. Според 75% от анкетираните в България е лесно да създадеш нови приятелства, а 72% оценяват високо местните културни традиции. Препятствие се оказва езиковата бариера. По този показател сме на 50-то място в общото класиране. На средни позиции остават оценките за качество на живот (31-во място) и леснота на настаняване (25-то място).

Според Expat Insider 2019 най-добри условия за чужденци предлагат Тайван, Виетнам и Португалия, а най-лоши – Кувейт, Италия и Нигерия.

X