Столична агенция за инвестиции представи бизнес средата в София и възможности за партньорства пред публични и частни организации в Полша
07.02.2018
Лятна академия – Бъди предприемач по датски модел!
16.02.2018

„Защо София?“ с Живко Иванов и Димитър Георгиев от Институт за Медицински и Научни Изследвания

Institute-for-Medical-Research-Sofia

Institute-for-Medical-Research-SofiaИнститут за Медицински и Научни Изследвания /ИМНИ/ е създаден още през 2006 г. с концепцията за частно научно медицинско дружество, но започва активната си дейност през 2015 г., когато двигатели на института стават лекар и финансист, които вече четвърта година развиват ИМНИ като първия в България изцяло частен научноизследователски институт в сферата на медицината.

 
Управляващите партньори д-р Димитър Георгиев и Живко Иванов успяват да привлекат към каузата прекрасен и ентусиазиран екип от млади учени, готови да преследват научните си мечти и да допринесат за развитието на модерната наука в България. Инвестиция от близо 100 000 лв. дава възможност на института да допълни екипа си с още млади и интелигентни хора със смел поглед към науката и да работи по нов модел. В момента ИМНИ работи в крак със съвременните тенденции – не изгражда собствени лаборатории, а наема свободни лаборатории в София след спечелване на научен грант за свои разработки. Макар и плахо, усилията на екипа започват да се отплащат, а в края на 2017 г. ИМНИ печели и наградата за иновативна компания в сферата на медицината.

Д-р Димитър Георгиев и Живко Иванов споделят своя критичен поглед към условията за успешна реализация в София в сферата на научните разработки, биотехнологиите и медицината.

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията ви тук и за външни пазари?

Живко Иванов: Компанията ни е научноизследователски институт в сферата на медицината. Бизнес моделът ни е да работим по интересни научни проекти, след конкретно възлагане. В момента работим по проекти на няколко международни организации, като дейността се извършва изцяло в София.
Д-р Георгиев: Създадохме частно научно медицинско дружество с цел да търсим финансиране и да работим по интересни научни проекти в сферата на медицината и т.нар. Life Sciences

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?
Живко Иванов: Вярвам, че София е добро място за правене на бизнес. Предлага много добра екосистема от млади и знаещи хора и добри транспортни връзки. Факт е, че все още звучи екзотично като дестинация за наука за партньорите ни от Западна Европа, но това е предизвикателство, което приемаме.

Какви предимства предлага градът?

Д-р Георгиев: Качествената и все още евтина работна ръка.
Живко Иванов: На първо място пул от млади и знаещи хора. Добри транспортни връзки със Западна Европа и не само.

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?
Живко Иванов: Административната тежест е относително една и съща, независимо от размера на компанията. Това я прави несъразмерно голяма за стартиращите бизнеси.

Как оценявате общия бизнес климат в София?
Живко Иванов: Общият бизнес климат е като цяло добър, но има още голямо поле за развитие.

Смятате ли, че местните и чуждите инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?
Д-р Георгиев: Да инвестираш в София в научната сфера е категорично голямо и сериозно предизвикателство. Но като се тегли чертата всъщност тук има доста пазарни ниши и възможности, а в България София е далеч пред другите градове по всички параметри на инвестиционната среда.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?
Живко Иванов: Облекчаване на административната тежест, все по-голямо електронизиране на административните услуги, институционална подкрепа за бизнеса.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?
Д-р Георгиев: Трябва да се стимулира екосистемата в сферата на биотехнологиите и да се подкрепи предприемаческия дух на българина в тази сфера. Имаме недостатъчно познание в сферата на защита на интелектуалната собственост, която конкретно в областта на Life Sciences е от ключово значение.
Живко Иванов: От една страна има нужда от системни усилия за подобряване имиджа на България и конкретно София като атрактивна дестинация за инвеститорите. Все още звучим повече като екзотична дестинация, отколкото като първи избор. Партньорите ни често се притесняват от възможностите за защита на интелектуалната собственост, стабилността на регулаторната среда, възможността да отстояват интересите си по съдебен път. От друга страна следва да се изберат правилните икономически отрасли, в които искаме да привлечем инвеститори и да направим стъпки за реални регулаторни облекчения в тях. Вземете за пример биотехнологиите. Това е сектор с много висока добавена стойност, но и много висок праг за влизане в него. Предлагането на регулаторни режими, които да снижават прага за първите една – две години, в периода, в който инвеститора и екипа му проверяват идеята, ще създаде съществено конкурентно предимство.

Как сравнявате инвестиционния климат в България спрямо напредъка в други държави в региона?
Живко Иванов: Бих искал да имаме самочувствието да се сравняваме с Европа, а не с региона. Потенциалът е на лице, но има още много работа.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?
Живко Иванов:
· Катедралният храм Свети Александър Невски,
· Ул. Московска,
· Витоша
· Останките от антична Сердика,
· Докторската градина
Д-р. Георгиев:
· Витоша
· Улица Иван Асен
· Паветата по Дондуков
· Териториалната близост на джамията, синагогата, католическата и православната църква – на една ръка разстояние едни от други – почти като в Ерусалим
· 3 000 годишната история

X