certificate-for-partnership
Бизнесът в София с подкрепа от СОАПИ за чужди пазари
22.06.2017
Nir-Vana-EU-Project
Нова онлайн платформа за обучения за отворен достъп до иновации
27.07.2017

“Защо София?” с Николай Мутафов, изпълнителен директор на Accedia

Accedia-BG-2012

Accedia-BG-2012Николай Мутафов е съосновател и главен изпълнителен директор на Accedia – успешна българска компания с репутация на една от най-бързо развиващите се в технологичния сектор. Пет години след създаването на компанията в София, Николай смята, че “…ако инвестицията е насочена в правилната област, тя може да бъде много по-ценово-ефективна тук, отколкото в друг регион.”

 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията ви тук и на външни пазари?

Вложих всичките си ресурси в София, създавайки Accedia заедно с останалите трима партньори. Всичко започна през 2012 г., когато се обединихме в екип и поставихме началото на това успешно начинание. Днес, 5 години по-късно, Accedia е добре утвърдена българска компания с репутация на една от най-бързо развиващите се в технологичния сектор. Специализираме в предлагането на консултантски услуги, аутсорсинг на разработка на софтуер и създаване на цялостни софтуерни решения, както за малкия и среден бизнес, така и за големи мултинационални корпорации.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Имам късмета да съм роден и израсъл в столицата на България – градът, който предлага най-много възможности както за личностно, така и за професионално развитие в страната. Винаги съм имал желанието да започна собствен бизнес тук и именно мечтата да управлявам IT компания беше основната ми мотивация. Трябва да призная, че нямаше да се справя сам, и това, че открих хора, които споделят моята мечта и идея, ме провокира да направя първата крачка.

Какви предимства предлага градът?

Вярвам, че най-ценното в София за един инвеститор, са хората – квалифицирани, приятелски настроени, трудолюбиви и отворени към новости. Въпреки огромната конкуренция в IT сектора, IT академиите и образователните институции в София създават едни от най-добрите софтуерни специалисти, определено има изобилие от талант. Съвсем не е случайно, че България върви нагоре в глобалните класации за иновации и ICT и че значими компании като VMWare, IBM, HP и др. установиха голяма част от операциите си в София. Още нещо – социалният живот в тази професионална среда в града е много богат и ти позволява много лесно да създаваш контакти, които в бъдеще могат да прераснат в дълготрайни партньорства.

Други фактори, които определям като предимства, са ниските данъци, часовата зона и високото качество на мрежовите услуги, които предразполагат за лесна и бърза комуникация с клиенти от чужбина. Толерантността помежду ни и природата, която ни заобикаля  са само чудесни допълнения, които придават още по-голям смисъл на инвестициите ни тук.

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Нещата, с които се сблъскахме аз и партньорите ми в изграждането на Accedia, не са точно препятствия, а по-скоро предизвикателства, пред които всеки нов бизнес се изправя в определен период на развитие. Най-голямото за нас беше да привлечем онези талантливи служители и да ги мотивираме да останат в Accedia в дългосрочен план. Това е свързано и с голямата конкуренция и смятам, че ако нямахме ясна стратегия и идея за бизнеса, който искаме да реализираме, щяхме да се сблъскаме с много трудни моменти. Сигурен съм, че работещите в IT сектора добре разбират какво имам предвид.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Както от призмата на бивш служител, така и от тази на работодател в IT сектора, наблюденията ми са, че има изключително динамичен напредък специално в тази индустрия в София. Непрекъснато се появяват нови технологични компании, но колкото по-голяма става конкуренцията, толкова по-добре се отразява на общия бизнес климат. Мениджърите израснаха до истински лидери и всички ние драстично променихме мисленето си за това как се управлява компания – осъзнахме, че трябва да си сътрудничим, за да вървим нагоре по стълбичката на успеха. Затова и днес сме много по-отворени към възможности за сътрудничество и за нови партньорства.

Смятате ли, че местните и чуждите инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

Що се отнася конкретно за IT сектора – смятам, че определено сме на прав път. Разбира се, има още много, което да се направи, за да се ускори усвояването на инвестиции и се изискват подобрения в много от останалите бизнес области, но да – смятам, че на София трябва да се гледа като на хомогенна бизнес среда.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Трябва да се обърне специално внимание на многото корупционни практики в държавата. В крайна сметка от нас зависи да променим това и в качеството ни на хора, управляващи собствен бизнес, ние сме тези, които трябва да действат и да се борят срещу съществуването на подобни практики.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

Както вече казах – първо трябва да ограничим корупцията до минимум. Държавните и административни процедури също трябва да се подобрят – да са по-ефективни и по-гъвкави. Също толкова важно е и да има работещо електронно управление и нови модерно законодателство, чието спазване внимателно да се следи.

Друг значим аспект е имиджът на София – някои инфраструктурни подобрения могат значително да подобрят бизнес атмосферата в града.

Освен това имаме нужда от повече организации като Агенцията за инвестиции в София, които да промотират не само София, но и страната ни като чудесна инвестиционна дестинация. Това послание трябва да стигне и до всички българи, които вече започнаха успешен бизнес, но не в страната ни, а в чужбина.

Как сравнявате инвестиционния климат в България спрямо напредъка в други държави в региона?

България е популярна с добрия си имидж в аутсорсинг услугите, заради високото качество на предлаганите решения. Работим с много местни и чужди стартъпи и инвеститори и сме наясно с последните бизнес тенденции и управленски модели и това ни помага да обменяме опит и постоянно да ставаме по-добри. София по нищо не отстъпва на по-големите и по-развити страни. Тъкмо напротив. Ако инвестицията е насочена в правилната област, тя може да бъде много по-ценово-ефективна тук, отколкото в друг регион.

Какво ви привлича или изненадва най-много в София и България в ролята ви на инвеститор?

Изключително ме радва нарастващия брой стартиращи компании и инвеститори през последните години, както и че силната конкуренция доведе до увеличаване на заплатите, което от своя страна повиши стандарта на живот в София. Конкретно за IT сектора, виждам, че постигнахме баланса между възвръщаемост на инвестицията и предоставяне на чудесни условия за труд на служителите.

Как ви изглеждат България и София като място за живот?

Имал съм шанса да посетя много страни, да опозная културата им и местната кухня, но няма по-вкусна храна от тази в България! Освен това – предлагането и услугите у нас са на добро ниво! Изоставаме в образованието и здравеопазването в сравнение с другите европейски страни и ето тук държавата трябва да положи фокусирани усилия за промяна.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Accedia

Витоша

Социалния живот

Метрото

Арена Армеец – надявам се скоро да имаме още подобни места!

 

Повече за компанията ще намерите в профилите в LinkedIn, Twitter и Facebook.

Accedia-Logo

X