DigitalK-2017
Най-интересното от технологичната конференция DigitalK 2017
12.06.2017
innovations-technologysourcing-awards-2017-boa-basscom
София с награда за най-добър партньор в технологичния сектор
22.06.2017

„Защо София?“ с Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Мелън АД

Melon-Why-SofiaКрум Хаджигеоргиев е един от основателите на успешната българска софтуерна компания Melon.

Melon са сертифициран златен партньор на Microsoft, член на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и на Българска Уеб Асоциация (BWA), носители са на много награди, сред които E-volution Awards 2016 на Forbes. Компанията има офиси в Македония, Белгия и Австрия, но стартира от София. И до днес най-голямата част от екипа на компанията /близо 160 човека/ работи в столицата и разработва проекти за клиенти от цяла Европа и от Америка.

 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията ви тук и на външни пазари?

Melon е компания за софтуерни разработки, предоставяме аутсорсинг услуги на клиенти в цяла Европа и в САЩ. Започнахме през 2000 г. и стартирахме в София, защото всички основатели на компанията са родом от столицата. От създаването на Melon досега бизнесът в столичния офис непрекъснато се разраства. Наскоро отворихме офиси и във Велико Търново и в Скопие. В компанията работят над 160 души като голямата част от екипа е именно в София и смятаме така да бъде и занапред.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Сърцето на екипа е родом от града, така че това беше естествен избор. Но в основата на бизнеса ни са хората, а когато става дума за софтуерно инженерство, именно София е градът в България с най-голямото, най-динамичното и и най-жизненото общество от ICT и софтуерни специалисти. Тук секторът е в бурен растеж и много си сътрудничим и се учим едни от други в рамките на софтуерната асоциация BASSCOM. Помагаме си в общите предизвикателства като едно общество, установяваме помежду си здравословна конкуренция за привличане на таланти и клиенти. Харесва ни, че градът израства, става все по-зелен град и все по-европейски. Летището е на 10 минути път от офиса ни, а това прави два часа път до всяка точка, в която оперират наши клиенти.

Какви предимства предлага градът?

Най-голямото предимство на София за компании като нашата е бързо развиващото се общество от страхотни софтуерни инженери и ICT професионалисти. Градът има страхотни учебни заведения и частни академии, които подготвят специалистите, от които се нуждае браншът. София разполага с необходимата инфраструктура и със силното желание да задържи талантите си тук и да им даде възможност да живеят добре в града и да се развиват професионално. София расте и става все по-хубаво място.

 

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Въздухът е лош. Вероятно с едно от най-високите нива на замърсяване в ЕС. Това трябва да се промени и то скоро. Съдебната система работи под задоволителното и се нуждае от сериозни реформи. Процедурите по наемането и освобождаването на персонал трябва да се улеснят, защото това ще стимулира конкуренцията и ще доведе до повече работни места в дългосрочен план. Градът трябва да вложи повече енергия и повече средства в изграждане на образователна система, която да е много по-близо до стандартите и качеството на образование в ЕС. Всичко останало само ще дойде като положително последствие.

 

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Това е градът с най-добър бизнес климат в България, но изостава от това, което виждаме в Западна Европа. Ако трябва да съм честен, за компании, които са предимно експортно ориентирани, местният бизнес климат остава назад по важност. Това, от което имаме нужда е град, който не дава на талантливите си професионалисти нито една причина, заради която да смятат, че трябва да напуснат страната си, за да получат по-добър живот и по-добро заплащане.

Смятате ли, че местните и чуждите инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

ICT секторът е малко капсулиран и сам по себе си малко встрани от останалия бизнес в София. Препятствия има, но също така има предприемачи, които работят здраво и мислят креативно, за да се справят с тези препятствия. Нови софтуерни компании, стартъп и технологични центрове непрекъснато изникват в София вече години наред и цялостно тенденцията категорично е положителна. Компаниите се установяват тук заради талантите, заради ценово конкурентната бизнес среда, а и защото сме част от Европейския съюз, което безспорно е голямо предимство.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броят на български и чужди инвеститори в града?

София може да направи много повече за позиционирането на града вътре в страната и в чужбина. Това е нещо, което подценяваме и в което не проявяваме последователност. София трябва да застане с много по-категорично, фокусирано и ясно заявено послание за стойността, която може да предложи на компаниите и на бизнес секторите, с които иска да се асоциира имиджа й.

Какво ви привлича или изненадва най-много в София и България в ролята ви на инвеститор?

Трябва да спрем да промотираме България и София като евтина дестинация. Този подход винаги ме изненадва неприятно. Това, че сме малка страна не означава, че сме евтина. Изграждането на по-голяма стойност, конкурентноспособността на външни пазари и превръщането ни в иновационен хъб са целите, над които трябва да се фокусираме. Добър пример в това отношение са Швейцария, Израел, Ирландия, Естония и др.

А за положителните изненади трябва да попитате чуждите инвеститори. Ние сме свикнали с хубавите неща тук и не се учудваме, когато ги срещаме около нас. Просто им се радваме всеки ден.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Витоша планина и парковете

Младите предприемачи и стартъп обществото

Жълтите павета

Великолепната храна

Melon /от англ. ез.: пъпеш/

Melon-logo-why-sofia

X