vladimir-danailov-bloomberg-tv
В. Данаилов: София привлича инвестиции, защото е най-големият град в България
14.03.2017
sensata-laboratory-sofia
Сенсата с нова лаборатория за 3 млн. долара в София
15.03.2017

„Защо София?“ с Уилфред Дюран от Onvey

wilfried-durand-onvey-sofia

wilfried-durand-onvey-sofiaУилфред Дюран е предприемач в областта на уеб базираните решения и стартъп ментор. Отдаден е на изграждане и развиване на услуги за глобално ползване.  Открива София като бизнес дестинация преди 5 години, докато развива Mailjet – френска компания, създадена през 2010 г., на която е съосновател. В рамките на 2 години наема и менажира разрастващ се екип на 4 различни континента, включително и 10 служители на компанията в София. Сега е основател на нова компания – Onvey, този път изцяло базирана в София, а сред нещата, които най-много харесва в столицата е красивия изглед към Витоша.

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията Ви тук и на външни пазари?

Основната ми дейност в София е да участвам активно в местната IT екосистема като предприемач, стартъп ментор и „бизнес ангел“. Преди по-малко от година основах и регистрирах в София нова моя компания – Onvey. Под този бранд развивам и ще лансирам иновативни SaaS продукти. Планираме да пуснем два продукта до края на 2017 г., които ще помагат на хора и компании да проследяват детайлно и да подобряват постоянно услугите си в частта UX (потребителско изживяване). Възнамерявам също да вложа предприемаческия си опит в местни стартиращи компании и да инвестирам в тях. Вече направих такава стъпка. Участвам в българската iGreet, чийто основател Вичо заедно с великолепния си екип разработи впечатляваща технология с AR (добавена реалност).

Какво Ви мотивира да инвестирате в нов бизнес в София?

Открих София, когато отворих тук аутсорс офис към Mailjet – компания, която съосновах и развих успешно в партньорство с Proxiad. За две години екипът в София се разрастна до над 30 човека, които имах шанса да опозная добре по време на честите ми пътувания от Париж до София. Десет човека от този екип бяха директно под мое управление. Не само работих с интересни хора, но и открих, че тук има култура на отдаване на работата и постоянно желание да учиш и да ставаш по-добър в това, което правиш. Уважавам и харесвам точно такова отношение към работата повече, отколкото характерната нагласа на хората от по-западната част на Европа, към която принадлежа и аз, където много често изграденият персонален имидж всъщност надвишава реалните постижения на личността. Всъщност точно тази разлика беше най-силният мотив да инвестирам в хората в София.

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво ви привлича или изненадва най-много в София и България? Защо столицата ни е добро място за установяване на бизнес?

На първо място, София е в топ позициите сред европейските градове като място за живот. Градът е динамичен, евтин, с много зеленина и приятелски настроени хора. Освен това младите тук са будни, с добро образование и са напълно наясно, че са част от една глобална среда: говорят много добре английски език, често учат и владеят и втори език. Голяма част от младите тук вече имат професионален опит в международни компании. На практика, на ниво човешки капитал, тук можеш да разполагаш с всички предимства, които може да предложи една голяма столица. София предлага много благодатни условия да установиш бизнес си тук без риск това да преобрази личния ти или семеен начин на живот. Разбира се, плоският данък от 10% в България също е голям позитив. София е на стратегическа локация за контакти с Русия и Турция и в същото време, в рамките на ЕС, е на 3 часа полет от всяко голямо западно летище.

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

До тук не сме се сблъсквали с кой знае колко сериозни проблеми. Все пак има някои неудобства. Хрумват ми най-напред някои законови задължения и процедури, които затрудняват: трябва да намериш и да се довериш на местни експерти /адвокат, счетоводител…/, които стриктно да защитават интересите ти. След това, в зависимост как се развива бизнесът ти и дали основният ти пазар е или не е в България, трябва да си в готовност, че в някакъв момент може да се наложи екипът ти да работи дистанционно и че ще трябва да изградиш съответната реорганизация на работата.  

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Според мен бизнес условията тук са положителни и нещата се развиват в правилна посока. Ако погледнете десет години назад, много по-добре от мен може да оцените колко много неща са направени и колко още предстоят. Обществената инфраструктура и транспортът постоянно се подобряват. Нови барове и ресторанти отварят непрекъснато, културни събития има всеки ден и т.н. IT секторът е в разцвет, а за мен това е основен индикатор, че една икономика расте. Непрекъснато се появяват нови стартъпи, инвестират се средства. Екипът ми работи в Puzl Coworking-space и аз подкрепям и участвам активно в инициативите в това споделено работно пространство. Мога да дам случващото се там за пример колко динамично се развиват нещата в този сектор. Този тип работни пространства не съществуваха в София преди 5 години, сега са десетки. Puzl отвори врати в края на 2015 г. и сега  разполага с 2800 кв.м. споделено пространство за над 40 стартиращи технологични компании, 250 IT специалисти и всяка седмица се организират събития, които събират нишова аудитория от сектора. До края на годината предстои отваряне на още офисна площ, което ще удвои капацитета на пространството, тъй като търсенето се увеличава. Определено нещо се случва в сектора, тази екосистема категорично има голям потенциал за растеж.  

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори? Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

Най-голямото предизвикателство пред България е да се нареди сред другите държави, които вече имат установен привлекателен имидж. Тя трябва да задържи талантите си тук, в страната, и да предложи условия на работа (заплата, работни условия), които да са атрактивни за следващото поколение професионалисти. Трябва да осигури добро образование в обещаващите сектори и да насърчава предприемаческия дух. Това привлича инвеститорите. Когато си на конкурентен пазар, липсата на хора и на умения означава риск. София не трябва да има само имидж на аутсорс дестинация заради ниските заплати или нискоквалифицирания труд. Убеден съм, че чужди предприятия, които произвеждат в България, могат и трябва да инвестират повече в хората тук, в инженерна и изследователска дейност, както и да установяват тук по-голяма част от дейността и мениджмънта си.

Позитивно погледнато – няколко неща ме карат да смятам, че сме на прага на голяма промяна. Сред тях е фактът, че много български инженери в IT сектора в момента се завръщат в София след няколко години, прекарани в чужбина.

Как сравнявате инвестиционния климат в България спрямо напредъка в други държави в региона?

Инвестициите в цялата източна част на Европа и на Балканите растат. От това, което чувам и виждам, бих казал, че България е много привлекателна дестинация, но страда откъм имидж и признание, в сравнение със съседните страни. През последните години Гърция, Украйна и Турция привлякоха световното внимание, за съжаление по негативни поводи. От другата страна – Румъния, се счита за по-добра държава в икономически контекст и поставя България в сянка. В тази ситуация, бидейки сред най-малките държави, при това в най-източната част на Европа (и използвайки Кирилицата за своя азбука) – привидно привлекателните страни на България намаляват. Истината е, че глобално има липса на познаване на региона, особено когато трябва да се направи съпоставка с другите страни от ЕС. Извън успеха на IT компанията Тelerik, кой би заложил на друг такъв знаков пример за успешна реализация от България? И все пак, ако погледнете по-отблизо, през 2014 българският акселератор Eleven беше един от топ-инвеститорските фондове в цяла Европа, избутвайки България до 4 позиция на континента по инвестиции в стартиращи компании в Европа. А от тогава, скоростта, с която се инвестира, дори е нараснала. Предизвикателствата са големи, но българите могат да се гордеят къде стоят спрямо глобалната среда в момента и да очакват добро развитие.

Какво е характерно за инвеститори от Франция, които стартират инвестиционните си проекти в страната ни?

Повечето французи с инвестиции тук са хора, които са обвързани със страната заради предходни свои проекти тук. Привързват се към България и дори се установяват за постоянно тук. Получава се едно специфично лично обвързване, което съпътства решението за бизнес тук.  

Как Ви изглежда България като място за живот?

София е прекрасен град, в който да работиш, да живееш и в който да излизаш. България има толкова красиви места, които предлагат различен тип приключения, климатът е чудесен. Особено ми харесва колко бързо можеш да отидеш в планината, а също толкова лесно можеш да стигнеш до морето за приятен уикенд или просто да отидеш на хубаво място извън града. Тези неща са ми любими тук. Храната е великолепна. И трябва да призная, че съм впечатлен от българските вина! Преместих се в София преди 2 години и единственото нещо, за което бих се оплакал са „специалните“ тарифи на някои таксита за чужденци. С това трябва да си внимателен тук. Макар че едва ли някое българско такси ще излезе по-скъпо от такси в Париж. Като условия и качество на живот нещата са повече от чудесни!

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

  • Гледката към Витоша!
  • Многото паркове и зелени пространства
  • Барът на покрива на хотел Sense
  • Книжарница Elephant Bookstore на ул. „Шишман“
  • Kиносалоните на моловете за дъждовни дни

Как можем да бъдем полезни на вашата компания?

Ако искате да разберете повече за това как вашата компания да се установи в София и с какво можем да помогнем, както и да получите информация относно инженерната индустрия в България, моля свържете се с нашия началник на Отдел инвестиционен анализ и бизнес развитие – Надя Султанова чрез email: nadia.soultanova@investsofia.com или на телефон +359896160104

X