В помощ на бизнеса: изисквания и стандарти на ЕС за производители на предпазни средства и медицинска апаратура в контекста на COVID-19
06.05.2020
Столичната община с нов гаранционен инструмент в подкрепа на малкия и среден бизнес
08.05.2020

Участвайте в Академия за иновации 2020 – най-голямото състезание за стартъп идеи на студенти у нас

За 7-ма поредна година Innovation Starter организира “Академия за иновации 2020 – Bulgaria Innovation Hackathon” за студенти в партньорство с водещите университети в България.

Събитието ще се реализира отново под формата на 24-часов хакатон – състезание с елементи на програмиране и прототипиране. Наградата е 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка, и посещение в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.

Студентите ще имат възможността да разработят самостоятелно и да презентират своите идеи по 6 основни теми и дисциплини:

  • Айнщайн: естествени науки – биология, физика, химия, математика, медицина и др.
  • Платон: хуманитарни науки – психология, философия, филология, педагогика и др.
  • Аристотел: социални науки – антропология, социология, държавно управление, история, журналистика и др.
  • Мъск: технологии и инженерни науки – програмиране, телекомуникации, електроника, мехатроника и др.
  • Джобс: бизнес администрация и икономика – предприемачество, реклама и маркетинг, управление, финанси, икономика и др.
  • Дисни: изкуства – архитектура, дизайн, изобразително изкуство, музика и др. 

Домакин на хакатона ще бъде Литературен клуб „Перото“, където на 5 и 6 юни младежите ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15-минутни презентации и демо версии на продукти и услуги под менторството на журито, партньори и членове на организаторите. 

Ако до 5-6 юни няма промяна в извънредните мерки, въведени в страната във връзка с COVID-19, събитието ще се проведе онлайн с дистанционна работа с менторите, онлайн журиране и обявяване на резултатите от класирането на сайта и фейсбук страницата на хакатона. 

До края на месец май текат регистрациите за отбори. Условието е те да са с до 5 участници. 

Фейсбук страницата на събитието

Общи условия за участие

Регистрация

Освен голямата награда за отбора победител, още две идеи ще бъдат отличени със специални предметни и парични награди от партньори на Академия за иновации 2020.

Владимир Данаилов, зам.-кмет на София по Дигитализация, иновации и икономическо развитие, ще се включи в журито на Хакатона, заедно с експерти от академичните среди, бизнеса, неправителствения сектор и асоциации. 

Сред критериите за оценка на журито ще бъдат:

  • – проектът да адресира значим и приоритетен проблем по адекватен и разбираем начин; да има ясна целева аудитория, клиенти, партньори
  • – екипът да има яснота относно размера на пазара, за който предлага решение; да познава конкуренцията и да има ясни канали на продажба; да предлага изцяло ново или усъвършенствано решение на проблем с дефинирани конкурентни предимства
  • – проектът да поставя реализируеми цели в конкретни срокове с ясно дефиниран план за изпълнение в рамките на наградата от 10 000 лв., предоставена за първоначална разработка на идеята
  • – ще бъдат оценявани и т.нар. меки умения – екипност, личностни качества, презентационни умения, лидерство. 

Академия за иновации 2020 се реализира с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България и Столичната община и с генералната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, фондация Америка за България и Националния дворец на културата.

Проектът функционира на принципа на факултета по иновации d.school в Станфорд – изнесена образователна програма и учебна инициатива за студенти и преподаватели от различни специалности и всички университети в България, в която студентите усвояват в интензивен курс знания за иновации и представят свои стартиращи проекти пред жури от преподаватели, бизнеса и неправителствени организации с идеална цел.

X