Изтеглете третия годишен доклад на СОАПИ “Туризъм и въздушен транспорт в София” 2019
05.11.2019
Владимир Данаилов: Вече проактивно каним инвеститори в София
11.11.2019

Участвахме във второто издание на Sofia Game Night

 

Второто издание на Sofia Game Night се проведе на 2-ри ноември в София.

Целта на събитието беше да изследва и разшири понятието за „игра“: от развлекателните компютърни, настолни и ролеви игри, през електронните спортове, гейм дев индустрията и косплея, до пресечната точка с изкуство, политика, образование и социален експеримент.

Организаторите на Sofia Game Night – Гьоте-институт България и Game Dev Summit – за втора поредна година бяха подготвили интригуваща програма, посветена на целия спектър на игрите, на над 30 различни локации из цяла София: изложби и изложения, гейминг в най-разнообразни формати, работилници, cosplay състезания и манга вечер, турнири, концерти, настолни игри и специална детска програма.

Столичната агенция за инвестиции се включи със свой щанд по време на експо частта на „Нощта на игрите“ – „Игри, направени в България“/ ‘Games Made in Bulgaria’. Присъединихме се към повече от 30 български гейминг компании, инди студиа, разработчици и създатели на компютърни и настолни игри и представихме развитието на креативните индустрии в София и дейността на Агенцията пред гостите на събитието. Креативните индустрии са приоритет за София, а геймингът е сред най-бързоразвиващите се творчески сектори с най-висока добавена стойност.

Радваме се, че имахме възможността да се срещнем с разработчици, създатели и любители на компютърни и настолни игри и да поговорим за развитието на креативна София, както и да се запознаем както с класическите заглавия, така и никога не показвани пред публика игри.

Благодарим на организаторите от Game Dev Summit за поканата!

 

Креативна София:

  • – Креативните индустрии имат между 6-8% дял в икономиката на София – по-висок от средния за Европа
  • – Три от най-големите международни имена в гейминга – Ubisoft, Gameloft и SEGA – имат студиа в София
  • – Добавената стойност на гейминг сектора в София е нарастнала със 127% между 2008 и 2015 г.
  • – В София има повече от 35 гейминг компании, повечето от които са независими студиа.

Източници: Обсерваторията по икономика на културата и Столичната община; Game Dev Summit

 

Снимки: Лина Кривошиева

X