Покана за участие: „София – пазар за вашите иновативни продукти и решения“
01.11.2019
Участваме в панелна дискусия по време на BalREc – най-голямата конференция за недвижими имоти в България и региона 
04.11.2019

Участвахме в първия за София и България Форум по роботика и автоматизация  

На 22-ри октомври в Интер Експо Център се проведе Robotics Strategy Forum – първото за София и България специализирано технологично събитие за роботика и автоматизация. Екипът ни беше партньор и участник в събитието. В експо частта на форума имахме възможност да разговаряме с представители на българската индустрия, академичните среди, индустриални зони и стартиращи компании – екосистемата от заинтересовани страни в изграждането на цялостна стратегия за робо сектора в България.

“Икономиката ни, производствените индустрии и тези, които предоставят услуги, много отдавна вече са в режим, в който се конкурират на база продуктивност и качество”, каза главният изпълнителен директор на СОАПИ г-н Владимир Данаилов в приветствието си към участниците във форума. “В България има компании лидери в областта, сред тях са Окадо, Фесто и много други. Вече имаме над 15 фонда за рисково финансиране, имаме акселератори и инкубатори. Над 15% от нашите стартъпи са в сферата на “дийптех”, който включва и изкуствения интелект. Тези фактори ни поставят сред лидерите в Европа и дърпат много напред индустриалната автоматизация у нас. За последните 18 месеца над 70 компании са проявили интерес към инвестиции в София и България, като половината от тях са индустриални. Те не говорят само за нисък разход за производство. Те вече говорят за инженерен талант, за това, че екосистемата се развива, за това, че тук могат да разчитат на автоматика и изкуствен интелект. Всички тези фактори показват, че вече имаме жизнена среда.”

 

Основни акценти от Robotics and Strategy Forum

В специален панел екипът на PARA сподели инициативата си за създаването на експертен съвет, който да работи за препоръки в различни направления и да изготви пътна карта за развитието на робо сектора у нас.

В експо частта посетителите имаха възможност да видят от първо лице роботите на Giga Automata, Festo, ABB, а във времето за контакти да обменят идеи, впечатления и ентусиазъм.

Събитието започна с представяне на резултатите от проучване на високотехнологичния сектор у нас:

  • – На минута в България се произвеждат два 100-литрови бoйлepa в завода на „Теси“ в Шумен
  • – На ден в България се произвеждат около 4 000 хладилни уреда в завода на „Либхер“, 18 000 сензора в завода на „Фесто“ в София, 120 000 манометри в завода на  „Ваттс Индъстрийс” в Пловдив
  • – У нас има малко познати лидери на световно ниво – „Пентакс Медикъл“ оперира най-големия европейски сервизен център за медицински ендоскопи и българската компания „БТЛ Индъстрийз“ е сред трите най-големи производители на физиотерапевтични уреди в света
  • – Съществуващите компании у нас се разширяват чрез инвестиции в сферата на автоматизацията: „Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани“ инвестира 40 млн. в нова бутилираща линия за PET бутилки, която е най-модерната сред 28-те държави, където компанията има присъствие, а „Монделийз България“ инвестира в нова производствена линия, която може да произвежда до 6 600 бонбона в минута и е най-бързата в света в своя клас

Бе обърнато внимание и на анкетата на ПАРА за нивото на автоматизация в българската индустрия, в кои дейности компаниите инвестират най-много средства, колко и с каква цел. Според данните от запитването през следващите три години българската индустрия иска да инвестира в автоматизация най-вече в производството, контрола на качеството и обработването на данни. 

 

Няколко дискусионни панела бяха част от програмата на форума. 

В дискусията „Новата индустрия на България“ Алекс Харви, генерален мениджър автоматизация и вградени системи в Ocado Technology и водещ експерт по изкуствен интелект и роботика, обърна внимание на автоматизацията за e-commerce решения, както и какво локалният R&D център на компанията в София разработва.

В панела „Робо стартъпи“ бяха изложени решенията на „Биодит” за биометрична защита в автомобилната индустрия, контрол на достъп и работното място и хотелски биометрични системи; индустриалният кобот на „Гига Аутомата“ и приложението му в МСП; успехът зад рекордните продажби на българската компания „Алтерко“ в Амазон.

Ключовите изводи за стартъпите, развиващи специализиран хардуер, бяха за поддържане на добри нива на оборотен капитал, наемане на опитен екип по продажби и създаване на собствени разработки.

По време на дискусията за правни и HR въпроси беше обърнато внимание на това какъв тип защита е възможна за AI системите като продукт и може ли да има интелектуални права върху продукти, създадени в резултат от дейността на AI без човешка намеса. Засегнати бяха кадровите и етични предизвикателства пред сектора на peer-to-peer финансирането, включително пред алгоритмите за оценка на кредитополучателите. Голяма тема в панела беше и разширяването на български технологични компании като „Фадата”, „Булпрос“ и „Скейл Фокус“ в регионите.

Панелът Подкрепа за иновации и бизнес развитие” засегна теми, свързани със стартирането на Националния иновационен фонд, както и ваучерните схеми за ИКТ услуги за МСП, представени и разработени от ИАНМСП, включително и международните прояви, панаири и изложения, които агенцията извършва за българските предприятия.  Над 450 компании могат да се възползват от ваучерната система на ИАНМСП, с общ бюджет от 10 млн. лв. Стратегическата цел на Министерството на икономиката е България да премине от групата на плахите иноватори в групата на умерените иноватори.

Доц. д-р Тодор Ялъмов от СУ потвърди, че в университета средно 50-60% от компаниите влизат с конкретни казуси, по които студентите работят.

В „Образование на бъдещето” беше обърнато внимание на възможността външни лектори, хора от бизнеса и от международни институции да запознават децата с реални професии. Като пример за имплементация на STEM в образованието бе дадено участието на ЧОУ „Томас Едисън“ в NASA Space Challenge, в Измир. 

Robotics Strategy Forum събра над 200 гости, които успяха да чуят и видят какво се случва на българската индустриална сцена. Спонсори на събитието бяха Festo, Ocado Technology и Uber.

Благодарим на съорганизаторите – Професионалната Асоциация по Роботика и Автоматизация (PARA) и Изпълнителната Агенция за Насърчаване Малките и Средни Предприятия (ИАНМСП) – за възможността да се включим във форума. Снимки и още акценти от събитието може да видите на фейсбук страницата на Асоциацията, а видеозапис с изнесените резултатит от анкетата (на български) вижте тук

 

X