Предстоящи събития в София през ноември
05.11.2018
Проектът Digital Cities Challenge премина към етап по разработване на Стратегията за дигитална трансформация на София
05.11.2018

Текущи възможности за финансиране

Български компании могат да кандидатстват за международната стартъп програма на унгарската Банка ОТП

До края на месец ноември компании от цял свят, включително и от България, могат да кандидатстват за акселераторската програма OTP Startup Program на унгарската Банка ОТП. Приемат се заявления от прохождащи и скейлъп компании с продукти и решения във финансовия сектор. Програмата е тримесечна и ще започне в началото на 2019 г.

OTP Startup Program набира кандидатури в следните 6 области:

  • работа с данни и аналитични инструменти;
  • отворено банкиране и сигурност;
  • вътрешна ефективност;
  • потребителско изживяване и обслужване;
  • продуктови иновации;
  • disruptive банкови решения, които не се причисляват към горните категории.

Банка ОТП е компанията майка на Банка ДСК ЕАД. Инициативата й OTP Startup Program се провежда за втора поредна година и се подкрепя от унгарски и международни корпоративни партньори. Акселераторската програма е безплатна, не изисква капитал и ще предостави на избраните компании възможност да тестват интегрирането на своите продукти и услуги, за да установят дали имат приложение в пазарна среда. По време на програмата компаниите-участници ще се ползват от опита и менторството на ключови експерти на банката, от широката ѝ партньорска мрежа, ще бъдат включени и в специално организирани уъркшопи.

Повече информация за програмата може да намерите на www.otpstartup.com.

 

Отпуснати са още средства за български иновативни компании по програма InnovFin

Обединена българска банка (ОББ) и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение, с което се отпускат допълнителни 115 млн. евро по програмата InnovFin, която улеснява достъпа до финансиране на иновативни малки и средни предприятия (МСП) и междинни такива с персонал до 499 души. С новото споразумение общият портфейл на двете банки по програмата става 180 млн. евро.

InnovFin е предназначена за компании от България и Словакия. ОББ ще предоставя кредити с гаранции при изгодни условия на иновативни предприятия до 30 ноември 2021 г.

По същата програма ЕИФ подписа ново споразумение и с Райфайзенбанк (България) ЕАД. Допълнително отпуснатите средства са в размер на 43 млн. евро, в допълнение на 35 млн. евро, подписани през 2016 г. До този момент по програмата InnovFin банката е финансирала 140 български бизнеси предимно в сферата на производството и търговията. Отпуснатите до момента средства са били основно за инвестиции и оборотни средства с цел разрастване на бизнеса. Сред одобрените проекти са изграждане на кабелно оптично трасе, изграждане на инкубатор със споделени работни пространства, както и внедряване на нови технологии и оборудване в бързо развиващи се предприятия.

Повече информация ще намерите тук

 

Безвъзмездна помощ за консултантски услуги по програма „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР

Малки и средни предприятия могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране за консултантски услуги в широк кръг от области по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Грантове се предоставят на компании във всички сектори (с изключение на военни предприятия, тютюнопроизводство, хазарт и финансови услуги). Условието е да имат по-малко от 250 служители, оборот под 50 млн. евро и стойност на активите до 43 млн. евро. Предприятията трябва да са българска собственост. Финансиране се отпуска за консултации в области като стратегическо развитие, управление на ресурсите, маркетинг, информационни технологии, счетоводство и финанси, околна среда и др.

Одобрените проекти по програмата до момента са 19, а други 14 са в процедура на разглеждане. „Подкрепа за малкия бизнес“ се очаква да продължи до май 2020 г. и цели подпомагането на поне 70 компании.

 

Visa и Eleven Ventures обявиха старта на програмата Visa Innovation

Програмата е предназначена за стартиращи екипи с идеи в индустрията на разплащанията на пазара в България и търси проекти, които преформатират традиционно предлаганите финансови услуги за крайни потребители в подобрено потребителско преживяване.

Участващите компании ще трябва да генерират нови идеи за българската платежна индустрия и ще получат подкрепа от най-добрите експерти във финтек сектора у нас, ще имат достъп до клиентите на Visa и общността на Eleven, както и до платформата Visa Developer Platform (VDP).

Програмата е създадена с цел да насърчи динамичното взаимодействие между клиентите на Visa и развиващата се общност от стартъп компании, които създават нови финтек решения у нас. Ще бъдат организирани design sprint семинари и уъркшопи по създаването на прототипи.

Програмата не търси идеи за директно финансиране, а цели да даде възможност на екипите да генерират нови решения и да направят в реална среда пазарна валидация на разработките. Повече за програмата ще намерите тук

 

Може да промотирате проекта си или да намерите инвеститор в платформата EIPP

на Европейската комисия

Всяка компания, базирана в държава от Европейския съюз, може да включи безплатно проекта си в портала на ЕС European Investment Project Portal (EIPP). Платформата дава видимост пред голяма мрежа от международни инвеститори.

Идеите трябва да са с мащаб, който да има нужда от минимум 1 милион евро инвестиция за развитието си. Инвеститори в един проект могат да бъдат повече от една компания или индивидуални предприемачи, като всеки набиращ средства проект вижда в профила си до какъв процент са набрани средствата и кои са проявилите интерес към инвестиция.

X