free-electrobus-Sofia-Airport
Безплатен електрически автобус за пътниците между двата терминала на летище София
02.09.2017
CASA-Awards-Bulgaria
32 български стартъпа са финалисти в CESAwards 2017
03.09.2017

StartUp Navigator – платформата-карта на предприемаческата екосистема в България

StartUp-Navigator-entrepreneurship-map-Bulgaria

StartUp-Navigator-entrepreneurship-map-Bulgaria

Българската стартъп екосистема има нова онлайн сцена, на която всички хора, екипи или организации с отношение към предприемачеството могат да се заявят, да влязат в контакт и да участват активно във всичко случващо се в тази динамичната среда. Мястото се казва StartUp Navigator и е платформа, която има за цел и амбиция да осигури видимост и да направи връзката между хората с нови идеи, стартиращите фирми и бизнеса и  като цяло стартиращите фирми с всички участници в стартъп средата –  менторите, акселераторите, неправитвелствените организации, администрацията, коуоркинг пространствата и всички други участници в предприемачеството в България. StartUp Navigator е проект на Асоциацията на българските лидери и предприемачи /ABLE/. Организацията представи първата бета-версия на платформата през юни, а втората и настояща версия беше пусната в края на август и вече има над 400 регистрирани организации и хора.

 

Това, което отличава платформата от сходни такива в България, е че не се профилира върху стартъпи в конкретна сфера, а дава поле за всички индустрии и всички възможни участници по веригата. Ако някой има идея и желанието да стартира бизнес, ще може да намери подкрепа за всеки етап от развитието – от съоснователи или ментори, или дори професионалисти, от които да получи допълнително обучение, до получаване на инвестиция, след това акселериране, за да може идеята да постигне по-големи мащаби и да излезе извън границите на България като установена и стабилна международна компания. “Наясно сме, че участниците в предприемаческата екосистема се познават, но тук целим да привлечем повече участници от периферията, които някъде стоят със своята идея и трябва да се осмелят да стартират.”, така обясни в интервю за Българско национално радио сърцевината на идеята Венеция Нецова, проектен лидер на инициативата Startup Navigator и част от екипа на ABLE България.

 

Навигаторът е с отворен достъп и с безплатна регистрация. Платформата е разработила няколко категории, за да помогне на регистриращите се да намерят своето мястото и своята цел на картата на българската стартъп екосистема. Включващите се могат да филтрират към профила си къде точно са в екосистемата: човек с идея, инвеститор, акселератор, ментор, фриленсър, медиа, лаборатория за научна и развойна дейност, правителствена или неправителствена организация, коуоркинг място и т.н., както и да посочат индустрия, етап на развитие, град и държава. Така на практика ще се оформи дигитална карта с всички участници и за всички ще бъде ясно видимо кой къде се намира в българската предприемаческа среда, от какво има нужда или какво може да даде. Неслучайно платформата е само на английски език, за да е достъпна и глобално.

 

Какво можете да направите в платформата StartUp Navigator

  • можете да развивате и поддържате профила си като част от екосистемата за по-голяма видимост
  • можете да преглеждате директорията с филтър по 16 различни типа участници, само за да проверите кой кой е и къде стои на картата на предприемачеството
  • можете да търсите контрагенти и да филтрирате данните по уместност спрямо търсеното
  • можете да следвате календара на събитията, който се актуализира всяка седмица
  • можете да публикувате своите нужди или възможности в секцията Call for action

 

Новини около платформата може да следите и на фейсбук страницата на StartUp Navigator. Там инициаторите на идеята вече са публикували и отворена за попълване анкета “Мислиш ли, че предприемаческата ни екосистема може да стане по-добра?”. Може да споделите мнението си в документа тук.

X