Покана за участие в 4-то издание на Китайски панаир на културните индустрии
03.03.2019
Calendar-Sofia-Events
Предстоящи събития в София
03.03.2019

София и България в класациите

 

България е на 46-о място сред 161 страни по света в класацията на Forbes за най-добрите страни за правене на бизнес през 2018. В профила на страната ни е отбелязано, че силното вътрешно търсене и ниските международни цени на енергоносителите са сред причините за добрия икономически растеж на България. Отбелязани са благоприятния инвестиционен режим, включително ниските корпоративни данъци. Сред факторите, затрудняващи инвестиционния климат са посочени тромавата  публична администрация, слабата съдебна система, ниската производителност, липсата на прозрачност в обществените поръчки и наличието на организирана престъпност.

България изпреварва в класацията Хърватия, Турция и Сърбия, които са след 50-та позиция, но отстъпва пред Румъния и Гърция, които са съответно на 41-во и 42-ро място.

Начело на класацията като най-добра страна за правене на бизнес е Великобритания, следвана от Швеция, Хонконг, Холандия и Нова Зеландия.

 

България е на 41-о място сред най-иновативните държави в света според Bloomberg Innovation Index 2019. Така страната ни запазва позицията си от миналата година въпреки лекото повишаване на цялостната си оценка (56,36 пункта) и продължава да е в Топ 50. България се представя най-добре по отношение на производителността  (49 точки), и патентната дейност (48 точки), а най-зле (32 точки) по отношение на добавената стойност към производството.

Глобален лидер в иновациите остава Южна Корея (с общ резултат от 87,38 пункта), въпреки че напредъкът на Германия поставя най-голямата европейска икономика почти наравно с азиатската страна, показват данните от Bloomberg Innovation Index за 2019 година.  

 

България заема 54-то място сред 125 държави в класацията за привличане и създаване на кадри Global Talent Competitiveness Index 2019 (GTCI) на Adecco Group.

Индексът класира държавите по шест основни индикатора: технически умения, общи умения (general knowledge skills), умение за привличане на кадри от други държави, възможности за развитие на специалисти, условия на живот и квалификация на работната ръка.

На европейско ниво страната ни заема 30-то място, спрямо 27-о място през през миналата година. Сред околните държави от региона – Гърция се нарежда на 44-то място, Румъния на 69-то, а Турция – на 74-то място.

В челната десетка на най-добрите държави за създаване и привличане на кадри са Швейцария, Сингапур, САЩ, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Холандия, Обединеното кралство и Люксембург. 

В същия индекс, но в класацията по градове, София заема 78-то място сред 114 градове. На челните места се нареждат Вашингтон, Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. Сред градовете от региона Атина е на 48-мо място, Букурещ – на 60-то място, Белград – 99-то, а Истанбул – на 67-мо.

 

България е на второ място в ЕС по дял на общините, обхванати от инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места (WiFi4EU). Съобщението е на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В края на 2018 г. в инициативата кандидатстваха 215 български общини и 113 от тях (43%) са одобрени за финансиране. Общата стойност на ваучерите за изграждане на високоскоростен достъп е в  размер на 1 695 000 лв. Първо място в конкурса заема Ирландия, където кандидатури са подали 105 общини, а финансиране са получили 59.

Пълният списък с общини може да видите тук.

 

България на 11-то място сред 153 страни в класацията Good Country Index, изготвяна за четвърта поредна година от екипа на независимия британски политически консултант Симон Анхолт.

Класацията подрежда страните според световния им принос в 8 различни категории – „Наука и технологии“, „Култура“, „Мир и международна сигурност“, „Световен ред“, „Планета и климат“, „Просперитет и равенство“ и „Здравеопазване“.

Страната ни се представя най-добре в категориите ,,Наука и технологии“ и „Планета и климат“, в които е 11-та, както и в „Мир и международна сигурност“, където заема 15-то и 11-то място. Най-ниско е класирането ни в категория „Просперитет и равенство“ – 49-то място.

За индекса се използват данни от 35 световни организации, включително ООН и  Световната Банка, на базата на които определя приноса на отделните държавите за общото благополучие на човечеството спрямо техните възможности (БВП, население и др.)

В Топ 10 на класацията тази година са: Финландия, Ирландия, Швеция, Германия и Дания, Швейцария, Норвегия, Франция, Испания и Канада. В топ 20 има общо 17 европейски страни. Останалите три са Канада, Нова Зенландия и Австралия.

 

България е в Топ 5 на страните с най-голямо участие на жени в науката и технологиите. Данните са публикувани от Евростат по повод 11 февруари, Международен ден на жените и момичетата в науката. Повечето учени и инженери са жени в пет от държавите в съюза: Литва (57%), България и Латвия (53%), Португалия (51%) и Дания (малко над 50%).

 

София е изброена заедно с Париж, Мюнхен и Камборн, Великобритания като процъфтяваща стартъп локация в репортажа „Добре основан – как стартъпите стават успешни“ от документалната поредица “План Б” на германската национална телевизия ZDF. Предаването е за иновации, алтернативни решения на проблеми, добри практики и предприемачество. София е показана като добър пример за условия, които липсват в предприемаческата среда в Германия.

В репортажа са интервюирани Ласе Крюгер и Янис Шмит, които преместват изпълнението на нов свой проект от Германия в София. Двамата са разработили алгоритъм, който внася информация от сканирана бизнес визитка в контактите на електронната поща и изпраща автоматичен имейл.

Сред предимствата на София като бизнес дестинация са посочени по-ниската данъчна тежест, лесния процес по основаване на фирма, достъпа до добри разработчици, които работят на по-достъпни цени спрямо Германия, добрата интернет свързаност, която е много важна за предприемачи в технологиите, а също и добрата храна и близостта до планина и места за почивка.

X