store-gecko-platform
StoreGecko навлиза на пазара за готови платформи за електронна търговия в САЩ
21.02.2017
Американската компания за контролни системи Woodward създава свое производствено звено в София
27.02.2017

СОАПИ с награда за инвеститор на годината

investor-of-the-year

Столичната агенция за приватизация и инвестиции получи кристален плакет в категорията „Община с най-много инвестиции“ на годишните награди на Българската агенция за инвестиции „Инвеститор на годината 2016“.

Отличието беше връчено на изпълнителния директор на СОАПИ Владимир Данаилов на специална церемония в НДК на 23 февруари. В същата категория призове взеха общините Марица и Димитровград.

„Благодаря за насърчителната мярка. Мога да обещая, че ще работим още по-усилено да привличаме нови инвеститори и да намираме нови пазари на софийския, а и на българския бизнес“, каза Данаилов. Той благодари и на целия екип на СОАПИ за положените усилия през миналата година.

Голямато отличие „Златен бик“ получи Сенсата Технолоджис България”, която инвестира  90 млн. лв. и ще отвори 2800 нови работни места. Компанията има свои мощности в София и Ботевград, където произвежда сензорна техника, елементи за електрозащита и контрол в автомобилната индустрия за гиганти като „Фолксваген”, „Даймлер”, „Волво”, „Фиат” и „Дженеръл мотърс”. Фирмата ще изгради у нас най-голямата си производствена база в Европа и втора в света.

Другите две номинирани компании в категорията „Инвеститор на годината 2016” бяха „Хамбергер България” Севлиево, която работи у нас от 2003 г. и се занимава с производство на санитарни седалки и паркет и „Язаки България”, влязла на пазара ни през 2006 г. и произвеждаща сензорна техника, електрозащита и контрол в автомобилната индустрия.

В категорията „Инвестиция на зелено” призът „Златен бик” получи „Осрам”, с. Труд Пловдивска област. На пазара ни е от 1998 г. и е първият завод на германската фирма в Източна Европа. Инвестицията е за 45 млн. лв. за 900 работни места.

В категорията „Инвестиция в иновативен бизнес” призът „Златен бик” отиде при „Теклас-България”, гр. Кърджали. У нас е от 2006 г. и вече открива трети завод. Общият размер на инвестицията е над 20 млн. лв. През 2017 г. се планират нови инвестиции в Кърджали и Крумовград.

В категорията „Инвестиция в разширяване на бизнеса” наградата „Златен бик” бе връчена на „Луфтханза Техник София” и „България Ер Меинтананс”, София. Фирмите са у нас от 2007 г. Общият размер на инвестицията е 70 млн. лв. С нея ще бъдат открити 165 нови работни места, като ще се изгради ново модерно съоръжение за ремонтно-техническо обслужване на ширококорпусни самолети от фамилията Airbus – 330/340, както и за най-големия в света пътнически самолет А380.

В категорията „Инвестиция в човешки капитал” наградата „Златен бик” отиде при „Интегрейтид микроелектроникс България”, Богевград. През миналата година фирмата разширява и оптимизира мощностите в завода си. У нас дружеството работи от 1997 г., а общият размер на инвестицията е 7,6 млн. лв., като са открити 400 нови работни места.

Българската агенция за инвестиции (БАИ) даде награди и в още 2 категории. За успешна стартова инвестиция бе отличена „Корс Дот”.  За социално отговорна компания бе отличен „Асарел-Медет”.

X