Ръст от 21,2% за година в активите, управлявани от инвестиционни фондове с дейност в България
08.09.2018
София в две класации за “умни градове”
08.09.2018

СОАПИ публикува втория си доклад “Туризъм и въздушен транспорт в София 2018”

 

Екипът на Столична агенция за инвестиции публикува новия доклад “Туризъм и въздушен транспорт в София 2018”, разработен от отдел “Инвестиционен анализ” към Агенцията.

Накратко – за поредна година София е в безпрецедентен бум на туризма без изглед за забавяне на растежа в сектора.  

Докладът съдържа 50 страници с преглед на основните показатели за динамичния растеж в бранша – брой туристи по страна на произход и причина за престой, капацитета на местата за настаняване, трафик на Летище София, възможностите за развитие на конгресния туризъм в града и тенденциите в индустрията.

 

Ето някои от основните акценти в доклада:

 • През последните няколко години София се превръща във все по-популярна и предпочитана туристическа дестинация. В града се наблюдава стабилно увеличение при основните показатели – близо 13% ръст на броя на туристите и 15% увеличение на броя на нощувките както през 2016 г., така и през 2017 г.
 • 65% от всички посетители на София са чужденци, а страните, от които идват най-много гости, са Италия, Великобритания, Германия и Гърция.
 • Увеличаването в броя на чуждестранните туристи в София само за 2017 г. е 18%.
 • Най-голямо увеличение на посетителите през 2017 г. е регистрирано сред туристите от Холандия (+ 57%), Испания (+ 51%), Ирландия (+ 51%), Китай (+ 48%) и Белгия (+ 40%).
 • За периода 2015-2018 година Летище София е отворило линии до 42 нови дестинации, сред които полети до Баку, Ница, Малага и др.
 • Броят на пътниците на летището се е увеличил с рекордните 30.3% през 2017 г. до общо 6 490 096 пасажери. Над 58% от пътниците, обслужвани на летището през 2017 г., са летели с нискотарифна авиокомпания.
 • Към пролетта на 2018 г. в София има около 4 611 стаи с четири и пет звезди, а хотелите с 5 звезди в София са над 10, като някои от тях са част от световни брандове. Очаква се удвояване на броя на 4- и 5-звездните хотелски стаи в града до 2021 г. благодарение на навлизането на пазара на няколко големи международни хотелски вериги.
 • Българското председателство на ЕС е най-голямото конгресно събитие в историята на София и чудесна възможност градът да получи по-голяма популярност и разпознаваемост като дестинация за бизнес. Над 40 000 делегати и журналисти от цял ​​свят са взели участие в 284 събития, 12 неформални съвета и 5 срещи на високо парламентарно равнище.

 

Какво да очакваме в следващите години

 • Тенденцията за увеличение на броя на туристите в София вероятно ще продължи и през следващите години, макар и с по-бавни темпове. Показателите за 2018-2019 г. може да се окажат още по-високи спрямо предходните години и заради българското Председателство на Съвета на ЕС. Това ще доведе до по-високи изисквания към индустрията и ще помогне на града да доразвие своя потенциал и да придобие по-голяма популярност като дестинация както за отдих, така и за бизнес туризъм.
 • Очаква се нарастващият брой туристи в София да окаже силен положителен ефект върху по-нататъшното развитие на сектора, включително върху модернизацията и подобряването на предлаганите услуги и премахването на съществуващи в момента пропуски в цялостния туристически облик на града.
 • От 2009 г. пазарът на хотелски услуги в София демонстрира стабилен ръст както в броя на пренощувалите туристи, така и в броя и приходите от реализираните нощувки.Тенденцията е особено забележима между 2016-2017 г. и се очаква да продължи е през 2018-2020 г..
 • Очаква се конгресният и събитийният туризъм все повече да допринасят за развитието на туризма в София през следващите години. Създаването на Българското конгресно бюро, обновяването на Националния дворец на културата, най-големият конгресен център в София, и очакваното встъпване на големи хотелски вериги на столичния туристически пазар са сред факторите, които ще подпомогнат развитието на конгресния и събитиен туризъм в града и ще направят София по-привлекателна дестинация за организиране на събития от глобален мащаб и за в бъдеще.
 • Популярността на платформите за “споделена икономика” като Airbnb вероятно ще продължи да расте.
 • Подобренията в туристическата инфраструктура, продължаващите проекти за градско развитие и изграждането на Линия 3 на Софийското метрото, която ще свързва Терминал 1 на летище София с града, ще превърнат София в по-атрактивна и по-леснодостъпна туристическа дестинация.
 • През 2017 г. броят на китайските туристи, посетили София, се е увеличил с цели 48%. Привличането на китайски туристи е една от възможностите за развитието на сектора в София. Като цяло обаче, София все още не е достатъчно позната и популярна дестинация за китайските туристи. Откриването на директна самолетна линия София-Пекин, което се очаква през 2019 г., също ще допринесе за развитието на туризма между България и Китай.

 

Предизвикателствата пред туристическия сектор

 • Настоящият туристически бум до голяма степен се дължи на нарастващия брой полети на нискотарифните авиокомпании на Летище София. През 2017 г. най-голям брой пътници на летището са превозени от унгарския нискотарифен превозвач Wizz Air. Според експерти Летище София достига своя капацитет и увеличаването на броя на полетите ще се забави.Затова е важно Летището да бъде разширено през следващите години.
 • София трябва да се справи с пропуските в предлаганите туристически продукти, както и да предложи нови модерни услуги и атракции.
 • Хотелиерският пазар в София остава относително незрял в сравнение с други големи европейски градове. Броят предлагани хотелски стаи-част от международни вериги в София е все още ограничено, а присъствието на световни брандове е сред най-ниските в Европа. Делът на стаите от международен бранд обаче се очаква да се увеличи до 2021 г.
 • СПА и планинският туризъм в София са все още недостатъчно разработени. В дългосрочен план градът може да се възползва от своите над 30 минерални извора и близостта до Витоша, като разшири вече съществуващата инфраструктура и разработи нови туристически продукти.
 • В подобряването на градската среда е постигнато много, но са необходими още реализирани проекти.
 • Нарастващата конкуренция в туристическата индустрия е следствие и от навлизането на платформите за споделени услуги. Това е предизвикателство, с което местната туристическа индустрия, но и местната власт ще трябва да се справят чрез създаването на нови бизнес модели и начини за регулирането им.

 

Още подробни данни, инфографики, анализи и тенденции ще намерите в пълната версия на доклада.

 

Докладът “Туризъм и въздушен транспорт в София 2018” е разработен от отдел “Инвестиционен анализ” на Столична агенция за инвестиции. Документът съдържа данни, актуални към септември 2018 г.

Екипът ни иска да изкаже благодарност на г-н Иво Маринов и ОП “Туризъм”, Министерството на туризма, Летище София, г-н Емил Шукадаров от Българското конгресно бюро – БКБ, г-н Борис Павлов от фирмата за управление на имоти Flat Manager, г-н Росен Григоров от консултантската компания MBL и г-н Калоян Вангелов от консултантската фирма Synovent за тяхната помощ и подкрепа при създаването на доклада.

При допълнителни въпроси относно предоставения доклад или други данни, касаещи инвестиционния климат в София, не се колебайте да се свържете с екипа ни на адрес contact@investsofia.com.

 

X