София и България в класациите
09.10.2019
София и България с първи специализиран форум по роботика и автоматизация 
10.10.2019

С двойно повече събития се завръща второто издание на Софийската нощ на игрите

 

Организаторите на Софийската нощ на игрите – Гьоте-институт и Game Dev Summit – обещават вълнуваща програма, включваща гейминг, аниме и манга, настолни игри, конкурси, музика и пърформанси, както и специални събития за деца

 

В рамките на второто издание на Sofia Game Night, което ще се проведе на 2-ри ноември в София, над 35 локации ще отворят врати с интригуваща програма, посветена на игрите в целия спектър на тяхното разнообразие. Събитието, което се организира от Гьоте-институт България и Game Dev Summit с генералното партньорство на The Stars Group, партньорството на ESL и Ozone.bg, както и с подкрепата на Елисейския немско-френски културен фонд и в партньорство с Френски институт София, за втора поредна година ще предложи многообразие от събития – изложби и изложения, гейминг във най-разнообразни формати, работилници, cosplay състезания и манга вечер, турнири, сетивни градски пътувания, концерти, настолни игри и най-различни други събития, насочени към професионалисти и любители от всички възрасти.  Организаторите са се погрижили и за най-малките посетители на Sofia Game Night – през тази година ще има три пъти повече събития в специалната детска програма. 

„Наша основна цел е да подкрепим и дадем видимост на гейминг /game development сцената и всички, които работят в тази област в България – вярваме, че този отрасъл на креативната индустрия все още не е достатъчно познат на широката публика, а през последните години се развива с изключително бързи темпове и има огромен потенциал“ – коментират организаторите на Sofia Game Night. „Надяваме се за втора поредна година Sofia Game Night да бъде повод за среща както на професионалисти, така и на любители и хора, които дори не подозират за вълнуващия свят на игрите и да им предостави възможно да изследват различните възможности на игрите за забавление, образование, както и потенциала им да отразяват или коментират социални и политически теми.“

За първи път благодарение на Елисейския немско-френски фонд Sofia Game Night влиза и в ролята на продуцент на събития и подкрепя финансово проекти, избрани след отворена покана. Сред тях са събития, които изследват артистичния и социален потенциал на игрите, гостувания на международни гости и други. 

Друг акцент в програмата на Софийската нощ на игрите е третото издание на изложението “Games Made in BG”, което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. Будапеща 1”). В него ще бъдат включени повече от 40 разработчици и създатели на настолни и видео игри от България, между както големи AAA студиа, така и малки независими студиа. Участниците обещават да представят както някои от класическите си заглавия, така и никога не показвани пред публика игри. 

Креативните индустрии, в частност геймингът, са сред приоритетите за развитието на София сектори, и екипът на Столичната агенция за инвестиции също ще се включи със свой щанд по време на изложението. 

За първи път през тази година ще се проведе и Show Your Creation 2019 – първото състезанието за прототипи на настолни игри, осъществяващо се с подкрепата на The Stars Group. Целта на състезанието е да подкрепи предприемаческия дух на всеки, който има желание да създава настолни игри. 

Събитието ще бъде от две части – в първата създателите на настолни игри ще се включат в boot camp – серия от лекции и срещи, посветени на темата „Как създаваме и как издаваме настолни игри“, което ще се състои на 26.10.2019 г., съботата преди състезанието, а във втората част ще представят игрите си пред експертна публика. Наградата осигурена от The Stars Group ще помогне на победителите да доразработят своя прототип.

Очаквайте скоро пълна програма на събитието.

Допълнителна информация можете да намерите на официалния уебсайт на събитието, както и във Фейсбук.

 

Ако искате да се включите като партньор или участник събитието, моля свържете се с:

Хелиaна Велинова, Game Dev Summit, +359 988 761 671, h.velinova@beyond-ent.com 

Стефка Цанева, Гьоте-институт България, +359 2 939 01 15, stefka.tsaneva@goethe.de 

X