Предстоящи онлайн събития и семинари
06.05.2020
В помощ на бизнеса: изисквания и стандарти на ЕС за производители на предпазни средства и медицинска апаратура в контекста на COVID-19
06.05.2020

Продължаваме работа с шест от екипите в хакатона #ДаXакнемКризата – най-големия досега хакатон в България

 

 

Заедно с екипа на Innovative Sofia продължаваме работа с шест от екипите, участвали в хакатона #ДаXакнемКризата. Най-големият досега хакатон в България събра бизнес специалисти, IT експерти и представители от хуманитарните професии с иновативни идеи. Те разработиха заедно проекти, които да подпомагат борбата с разпространението на COVID-19 и преодоляването на неговите последици в България.

Владимир Данаилов, заместник-кмет на София по дигитализация, иновации и икономическо развитие, се включи в журито, за да потърси сред разнообразните идеи решения в полза на града, които бихме могли да подпомогнем.

Ако вие или вашата компания имате опит или решение, които биха могли да подкрепят тези проекти, свържете се с нас. Шестте проекта са част от общо 15-те стартъпа, допуснати до финала на хакатона. 

 

Ето и самите проекти:

“Ще се справим заедно” е мобилно приложение и сайт за бързо обучение и инструктаж на желаещи да се включват в доброволчески инициативи. Екипът потърси съдействие за валидиране на сценариите за действие при определени ситуации през обратна връзка от координатори на доброволци – общини, неправителствени организации и компании, които в корпоративната си политика насърчават доброволчеството и редовно участват в кампании като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

 

“Купи. Изяж. Спаси.” е мобилно приложение, чрез което ресторантите или магазините могат да предлагат на по-ниска цена останалите след края на работния ден храна и продукти, които иначе биха изхвърлили. Потребителите могат да открият най-близките до тях обекти. 

 

 

 

HospitalGen е платформа за мониторинг на болничните заведения в страната, която събира и обновява данните за налични медицински артикули, за свободните и заетите легла и за нуждите на всяка една болница. Платформата цели да събере данните за нуждите на болниците на едно централизирано място, а отделните заинтересовани страни (сестри, лекари, складови служители, кризисен щаб, доброволци) да имат индивидуални за дейността си роли в платформата. 

 

Book4Later e портал за секторите туризъм и развлечения. Порталът използва финансов инструмент, който дава на потребителите опция за покупка/продажба, която могат да заявят сега, но да реализират в бъдещ подходящ момент. Пълната стойност на заявената опция се заплаща само при прилагането й. 

 

Arya Delivery е онлайн каталог на български местни производители, който цели да подпомогне по-малките и нишови бизнеси с процеса на дигитализация и организация на логистичния процес. Екипът на Arya Delivery иска да започне дейност в пилотен градски район, за да тества модела си и да го разрасне. При всички осигурени материали и съдържание, Arya Delivery търсят медийно партньорство, рекламна площ или всякакъв тип канал за комуникация, който да осигури по-бързото популяризиране на платформата, за да може в каталога да се включат максимално много участници – бизнеси и клиенти. Екипът търси подкрепа и за логистичния процес – локации, където пратките да бъдат преразпределяни от различните търговци по куриери, или от които клиентите сами биха могли да вземат своите поръчки. 

 

e-Notary цели да помогне на нотариусите да предоставят услугите си от разстояние, за да могат хората в чужбина, както и лицата със затруднено придвижване, да получат по-достъпен начин за извършване на нотариална заверка. Чрез решението нотариусите ще могат  да се насочат към външни пазари и да работят с клиенти от всяка точка на света. 

e-Notary предполага създаването на клауд платформа, чрез която потребителите да могат да използват дигитални версии на документи, и да се свържат с нотариус след потвърждение (верификация) на тяхната самоличност и лични данни. Документите се подписват електронно (с електронен подпис) и се съхраняват в сигурна и надеждна база данни, където не могат да бъдат променяни.

Екипът зад e-Notary търси максимално много на брой нотариални кантори и нотариуси, с които да верифицира идеята си. 

 

Над 850 души работиха под менторството на водещи предприемачи у нас и предложиха 111 проекта за справяне с кризата. Онлайн хакатонът, организиран от Power of BG, събра идеи от цяла България в три направления: “Спаси животи”, “Спаси бизнеси” и “Спаси общности”. 

X