Покана към български студенти за участие в менторска програма „Променящи бъдещето“
29.10.2018
Предстоящи събития в София през ноември
05.11.2018

Португалия, Швеция и България в дискусия за партньорство в развитието на ИТ сектора по време на Fórum Bizfeira

По покана на кмета на португалския град Санта Мария да Фейра г-н Емидио Соуса, Столичната агенция за инвестиции представи инвестиционния профил на София и възможностите за бизнес в столицата в рамките на международния Fórum Bizfeira в Португалия.

Форумът се организира за четвърта поредна година от община Санта Мария да Фейра, която се намира в близост до втория по големина град в Португалия – Порто, регион с население от над 2 милиона души.

Събитието се проведе на 11 октомври в Конгресния център Eruoparque, разположен в градската част на Порто. BizFeira беше посетен от близо 2 000 хиляди души и изложители от Европа, Канада, САЩ, Бразилия и Африка и от многобройни двустранни търговски камари, асоциации, свързани с португалската диаспора, както и от общини на няколко европейски града. Компаниите, членуващи в местния ИТ клъстер Асоциация на компаниите в областта на информационните и комуникационни технологии (AETICE), бяха голяма част от изложителите.

Екипът на Столичната агенция за инвестиции участва в редица срещи с местни ИТ компании, производствени и търговски фирми с присъствие или интерес към София и България.

Като част от събитието София взе участие и в семинар за възможностите за развитие на ИТ сектора в сътрудничество между Португалия, Швеция и България. Другите участници в неформалната дискусия бяха Eрик Бехм от Бизнес регион Гьотеборг – организация, ангажирана с развитието на втория по големина град в Швеция и 13 общини от региона, както и Антонио Тейксейра от португалската AETICE. Нашите партньори от Португалия, Швеция, Канада и САЩ имаха интерес да научат повече за най-бързо развиващия се сектор на икономиката в София.

Специална благодарност изказваме на г-жа Селин Фернандес, директор Международен бизнес на NU Boyana FX, че участва в семинара и сподели своите впечатления от работата си с екипи от България.

„Работата с България е много лесна. Нивото на владеене на английски език е отлично и няма езикови и културни бариери. Страната има силни традиции в областта на информационните технологии и креативните индустрии „, споделя тя.

В дискусията разгледахме и възможностите за сътрудничество в ИТ сектора между трите страни за намаляване на разходите в производството чрез цифровизация, развитие на екипи и достъп до нови пазари.

Посещението в Португалия включваше и обиколка на Centro Empresarial Feira, бивша фабрика за обувки, която днес се развива като нов бизнес и логистичен център с площ от над 50 000 кв. м., изградени с частна инвестиция.  

Санта Мария да Фейра е община с приблизително 140 000 души и е административен център на силно развита индустриална област в Португалия, известна предимно с производството на корк и изделия за обувната промишленост. Градът е известен и с ежегодния си средновековен фестивал, който привлича повече от половин милион посетители през август.

Общината предприема редица действия за подобряване на бизнес климата, туризма и международния имидж на района и активно партнира с градове и организации от Европа, Северна Америка и Африка. Делегация от Санта Мария да Фейра, оглавявана от кмета Соуса, посети София по-рано тази година. По време на посещението представихме София като бизнес дестинация.

Бихме искали да благодарим на нашите прекрасни домакини от община Санта Мария да Фейра, на кмета г-н Емидио Соуса, на г-жа Мария до Росарио Менесес и на останалата част от екипа на BizFeira, както и на нашите партньори от Бизнес регион Гьотеборг, Шведско-португалската търговска камара и на Федерацията на португалско-канадските бизнес специалисти.

Очакваме с нетърпение да посетим Португалия отново в началото на ноември за един от най-мащабните технологични форуми в света – Web Summit в Лисабон.

 

X