Награди в конкурса “Иновативно предприятие на годината” за две от компаниите, съоснователи на първия Биотехнологичен и здравен клъстер в България
10.12.2018
„Акселератор Стартъп София“ ще подкрепя предприемачите в столицата
06.01.2019

Очакванията на българските компании за бизнес средата през 2019

54% от компаниите в България очакват подобрение на бизнес климата през 2019 г., а липсата на кадри и цените на енергията и суровините са основните им притеснения. Това сочи анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), част от мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey – EES 2019), в което участват над 45 хиляди фирми от 26 държави.

Резултатите за България са сформирани от мнението на 504 фирми от всички сектори у нас. Мениджърите на компаниите са споделили най-големите затруднения, с които очакват да се сблъскат вбъдеще, както и са дали мнението си за очакваните приходи, заетостта, инвестициите и бизнес климата като цяло. Компаниите в страната са с позитивна нагласа за 2019 г., но са по-малко оптимистични спрямо 2018 г., когато 63% от компаниите са очаквали подобрение в бизнес климата.

 

Родните фирми очакват най-големи затруднения по отношение на намирането на служители с необходимия профил и умения, както и по отношение на приходите от вътрешното търсене. На трето място очакват и затруднения, свързани с цените на енергията и суровините.

Сходни са и резултатите за Европа като цяло. В общите резултати като най-голямо притеснение са посочени разходите за труд, на второ място е липсата на квалифицирани кадри, а на трето – вътрешното търсене.

В останалите показатели, България се нарежда спрямо всички 26 държави в изследването както следва:

  • 15-та по позитивни очаквания за приходи от продажби в страната
  • 13-та по позитивни очаквания за приходи от продажби на външни пазари
  • 13-та по отношение на заетостта
  • 11-та по отношение на инвестиции
  • 8-ма по позитивни очаквания към бизнес климата като цяло

Основните изводи и линк към целия доклад от 26-тото проучване на Европалати можете да намерите тук.

България участва в проучването за 20-ти  пореден път. Докладът на БТПП е публикуван тук.

X