Ново събитие в програмата на Webit.Festival Europe: Climate | Tech
07.12.2018
Очакванията на българските компании за бизнес средата през 2019
06.01.2019

Награди в конкурса “Иновативно предприятие на годината” за две от компаниите, съоснователи на първия Биотехнологичен и здравен клъстер в България

Две от компаниите, членуващи в първия Биотехнологичен и здравен клъстер у нас, са отличени с награди в конкурса Иновативно предприятие на годината 2018. Това са Микар иновейшън и Принтиво, като и двете организации са сред инициаторите и съоснователите на сдружението, съобщават от клъстера.

Конкурсът „Иновативно предприятие на годината“ се проведе за 14-а поредна година по инициатива на фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия.

„Микар иновейшън“ е с отличие за „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2018 г.  Това е трета престижна награда за компанията в рамките на година, след като в края на 2017 г. спечели наградата „Най-добър биотехнологичен стартъп“ 2017 на Централноевропейските стратъп награди (CESAwards), а това лятото взе и специалната награда CIDIC на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация, с която влезе и в класацията на Roots Analysis за 250-те световни компании във фармацевтичната индустрия. Това нареди столичната компания до световни имена като Санофи, Мерк и други.

Основател на компанията, създала успешната платформа за бърз скрининг и откриване на нови лекарствени молекули за предклинични изследвания за голям клас болести, е Димитър Димитров, който през 2018 г. стана Председател и учредител на първия Биотехнологичен и здравен клъстер в България.

Друг от създателите на клъстера – иновативната компания Принтиво за 3D биопринтиране на човешки тъкани, получи първо място в категорията „Качество на живот“. През последните месеци компанията получи редица награди – стана национален победител и регионален финалист на наградите CESAwards 2018 във Варшава и също получи наградата CIDIC, заради високата социална значимост на технологията, която разработва. Принтиво е победител и на BetаPitch Sofia, като стана финалист и на BetaPitch Global в Берлин през 2017 г.

Създателите на компанията вярват, че принтирането на цял човешки орган в следващото десетилетие не е утопия. Към момента екипът на Принтиво се стреми да създаде 3D принтирана жива човешка кост.

Останалите отличени предприятия в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината – 2018″ са публикувани тук.

 

***

Биотехнологичен и здравен клъстер е създаден през 2018 г. с цел да позиционира и популяризира България като световен  център на иновациите в областта на биотехнологиите и науките за здраве и живот, както и да обедини усилията на специалисти, компании, учебни заведения и неправителствени организации в сектора за създаване и превръщане на идеите в нови технологични продукти на пазара.

X