Възможности за финансиране
05.11.2019
Предстоящи събития в София
05.11.2019

Новини от градската среда в София

Общественият транспорт в София ще има 137 нови електрически трамваи, автобуси и тролейбуси. Инвестицията е в размер на 261,4 млн. лв., от тях 218 млн. лв. се осигуряват от Оперативна програма  „Околна среда” 2014-2020.

Очаква се с използването на съвременния екологичен градски транспорт количеството фини прахови частици да намалее с 4,81 тона годишно.

По съществуващи трамвайни линии ще се движат 25 нови нископодови съчленени трамваи. Амортизирани возила ще бъдат заменени от 30 нови нископодови съчленени тролейбуси и 82 нови електробуси. Новите електрически автобуси ще се движат както по съществуващи автобусни линии, така и по новооткрити линии с довеждаща функция към системата на метрото и трамвайната мрежа.

 

***

Готови са станциите „Бул. „България” и „Красно село” от третата линия на столичното метро. Провеждат се изпитaния нa влaĸoвe и системи за управление пo тpaceтo. Пътниците ще пътуват в 20 нови влака, производство на „Сименс”

Линия 3 е с ново поколение автоматика и системи за безопасност и управление на движението. По трасето има изградени обезопасителните автоматични предпазни огради с височина 1,6 м. Те са от стъкло и са синхронизирани с вратите на влаковете.

 

***

Две авиокомпании започват да изпълняват нови полети от Летище София.

Австрийската нискотарифна авиокомпания ”Лауда” ще лети между София и Виена 5 дни в седмицата. От пролетта на 2020 г. ще има полети и от Бургас. 

Германската авиокомпания Eurowings стартира с две дестинации от София – до Щутгарт и Дюселдорф. И двата полета са връзка до други летища в Европа, до които Eurowings превозва пътници, както и правят връзка с полети на дълги разстояния. 

 

***

Изработен е устройственият план за превръщането на новооткритото неолитно селище “Слатина” в археологически парк. По проект паркът трябва да има защитно покритие и посетителски център.

Раннонеолитното селище “Слатина” е от периода 6 100 – 5 500 г. пр.Хр. То е сред най-древните на Балканите и представя интересни факти за първите жители, живели на територията на днешна София. 

X