Включваме се в В2В срещите по време на FOOD CONNECTIONS 2020, Белгия
28.08.2020
Още едно сателитно събитие в рамките на BIOTECH ATELIER 2020: Фармакогенетика и фармакогеномика
02.09.2020

Новини от градската среда

Въведени в експлоатация са първите 8 нови станции от третата линия на метрото в София – от „Хаджи Димитър“ в „Подуяне“ през Орлов мост и НДК до „Красно село“. Така линиите на столичното метро стават три, метромрежата е общо 48,2 км., още 20 нови влака на Сименс се включват в трасетата, а 400 хил. души ще могат да пътуват с метрото всеки ден. Станциите са оборудвани с автоматични предпазни врати на пероните. Стъклените прегради са високи 160 см. и са синхронизирани с вратите на метровлаковете. В края на годината и началото на 2021 г. се планира да заработят и останалите 4 станции от Етап 2 на проекта за изграждане на Линия 3. Снимки и видеа от новите метростанции може да видите в страницата на Метрополитен ЕАД тук .

***

Фондация „Корен“ в партньорство със Столична община – Район “Слатина” и София Тех Парк стартираха проект “Първи стъпки за създаване на система за споделено компостиране и отглеждане на ядливи растения в градска среда”.  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма “Европа” 2020 г. на Столичната община и има за цел да създаде и предостави достъп до европейски модели за ефективни практики при преработката на всекидневния отпадък в градската среда, както и да помогне за изграждането на система за разделно събиране на органичните отпадъци.

На следващ етап ще бъдат изградени и инсталирани споделени компостери (дървени контейнери за органичен отпадък) с вертикални градини на две стартови локации – на територията на община “Слатина” и в “София Тех Парк”. Там ще се тества реакцията на гражданите и степента им на ангажираност в процеса на рециклиране и ще се изследва каква система за разделно събиране на органичен отпадък е най-приложима в България на база на съществуващата инфраструктура и активността на гражданите.

Още за проекта ще намерите тук.

***

Достъпна е нова онлайн карта на местата за култура на открито в Столичната община. Картата показва информация за близо 100 обекта в столицата (сцени, стадиони, площади, паркове, градинки)  условията за ползване на пространствата за културни прояви, брой места за зрители, наличие на сцена или екран, прилежащи пространства за използване от организаторите на събития, условия по електроснабдяване и водоснабдяване, брой паркоместа, координати за връзка с лицата, отговорни за стопанисването на обекта и др.

Картата е полезна за всички граждани, организации, компании и институции, които планират организиране на събития или кампании на открито. На следващ етап тя ще бъде допълнена и с информация за закритите места за култура в рамките на Столичната община. Картата е достъпна в портала на „Географска информационна система – София” ЕООД (ГИС) към Столичната община тук.

***

Лабораторията “Виртуална и разширена реалност” на София тех Парк ще работи по проект за дигитализация на културното наследство. Проектът се реализира по програма “Съхранение и популяризиране на културно наследство” на Национален фонд „Култура“. В следващата една година знакови експонати от музеи-партньори ще бъдат фотограметрично заснети и интерактивно представени във вече съществуващите уебсайтове на музеите. Партньори на лабораторията в изпълнението са Националния археологически музей, Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – София.

 

X