Рекордни над 8 млрд. лв. приходи в туризма през 2017 г.
11.03.2018
fDi Intelligence класира четири български града сред най-атрактивните локации за международни инвестиции
11.03.2018

България е на девето място в света по скорост на мобилния 4G интернет

 

Мобилният 4G интернет на българските оператори е на девето място по скорост в света. Това показват последните данни на британската анализаторска компания OpenSignal, посочени в доклада й „Състояние на мобилните мрежи“ /Global State of Mobile Networks Report/. Към четвъртото тримесечие на 2017 г. средната скорост на даунлоуд (download speed) в страната е била 33.3 Mbps. С по-бърз интернет разполагат само потребителите в Сингапур, Холандия, Норвегия, Република Корея, Унгария, Белгия, Австралия и Нова Зеландия. При глобалния лидер Сингапур скоростта е 44,31 Mbps, а средно за света показателят вече достига 16.9 Mbps, като през последните месеци анализаторите отчитат подобрение в доста региони и особено в Европа.

Най-новият глобален доклад на OpenSignal се основава на данни, събрани в периода 1 октомври – 29 декември 2017 г. От потреблението на 4 852 320 потребители и техните устройства в 88 държави  Агенцията в Обединеното кралство анализира над 58 милиарда различни измервания, за да сравни резултатите от 4G достъпа през всички часове на деня, в градска среда и в провинцията, включително в сгради и на открито, следвайки естествения ритъм на потребление на мобилен интернет.

Ето основните заключения на OpenSignal, базирани на събраните и анализирани данни за достъпа до 4G в света.

  • Три месеца преди настоящото изследване, в света е имало само две държави, в които потребителите имат достъп до LTE връзка в 90% от времето *. В класацията в момента има вече пет държави, в които потребителите ползват 4G достъп 90% или повече.
  • Достъпът до мобилна мрежа не се подобрява само сред най-напредналите страни. В целия свят се случва огромен напредък в увеличаването на достъпа до 4G.
  • През последните осем години мобилните оператори са постигнали средна скорост на 4G мрежите първо над 20 Mbps, след това над 30 Mbps, а през последните две години и над 40 Mbps. Изглежда обаче индустрията достига тавана на капацитета, който текущото състояние на технологиите позволяват, както и по отношение на готовността на икономиките да поддържат стандарт на национално ниво. Данните на OpenSignal сочат, че дори в държавите с най-бърза скорост на достъп до данни, средната скорост на изтегляне е спряла на малко над 45 Mbps. Все още сме в очакване на искра, която да вдигне скоростите над 50 Mbps на национално ниво.
  • В предишния доклад са присъствали 20 страни с 80% или повече LTE покритие – ясен знак за зрялост на 4G пазара и достъпа до широколентов интернет. Само три месеца по-късно, в настоящия доклад Тайланд, Белгия, Латвия, Финландия, Канада, Уругвай, Дания и Хърватия са преминали прага от 80%, а общият брой на страните вече е 30.
  • Европа отбелязва силна активност – само за три месеца Испания, Швеция, Холандия, Белгия, Чехия, Румъния, Хърватия и Литва са отбелязали значителни подобрения в скоростта. Други страни със значителен напредък са Австралия, Канада и САЩ.
* Вместо само да измерва географското покритие, OpenSignal измерва наличието на 4G услуги като отчита пропорцията на времето, през което потребителите имат достъп до определена мрежа.

Още заключения от последния глобален доклад на OpenSignal ще намерите на http://opensignal.com/reports/2018/02/state-of-lte

 

X