Lidl-Digital-Center-Sofia
LIDL избра София за своя четвърти високотехнологичен ИТ център за развойна дейност в Европа
30.04.2018
Brief-News-Sofia-Urban-Environment
Кратки новини за градската среда в София
30.04.2018

Близо два пъти повече 5-зведни стаи в София до 2020

5-stars-hotel-Sofia

 

5-stars-hotel-SofiaДо 2020 г. София очаква удвояване на хотелските стаи с 5 звезди, ако бъдат завършени ключови обекти на международни вериги – Marriott на пл. Македония, Hyatt – на мястото на бившето кино “Сердика” до паметника на Васил Левски, Swissotel в проекта “Гранд Каньон” в Младост 1 и хотелската част на Millenium Center в най-високото тяло на трикорпусния комплекс. Стаите в най-високия клас хотели в момента са 1 400, а с очакваното откриване на новите обекти, капацитетът ще нарасне с 80%.

Новите инвестиции в хотелиерския бизнес се дължат на няколко фактора. Голям принос има увеличеният пътникопоток на летище София. Експанзията на нискотарифните компании и увеличеният брой дестинации доведоха рекордните 6,5 милиона обслужени пътници. С това броят на нощувките и средната цена за нощувка в столицата се увеличиха. Тенденцията се усети най-силно при 4 и 5-звездните хотели, собственост на чуждестранни марки и предлагащи не само леглова база, но и конферентни зали, ресторанти, зони за спорт и почивка.

Заедно с подобрените икономически условия у нас и в региона и заедно със засиления инвеститорски интерес към хотелите в Централна и Източна Европа, се повиши инвеститорският интерес и към високия клас хотели и у нас. Очаква се положителният тренд да се запази и за в бъдеще, тъй като освен повод за повече гости на столицата в момента, Председателството на България на Съвета на ЕС е и реклама, която превърна София в привлекателна и интересна дестинация.

 

Очакваните проекти

Първият хотел Mariott в България е с инвеститор италианската Finvis и финансиране от Пощенска банка и Черноморската банка за търговия и развитие. Общата сума на финансирането е 58.3 млн. евро за изграждането на 113-метрово здание от два блока на площад “Македония” с името Itower. Комплексът ще включва шестетажна част с офиси, търговски център, фитнес, СПА и ресторанти и свързан към него втори блок с височина 30 етажа. Хотелската част е планирана до 21 етаж на сградата, а горните етажи ще са с апартаменти. Петзвездният хотел ще предлага 232 стаи, конферентни и бални зали. Срокът за завършване на строителството е 2020 г.

Hyatt Regency се строи на мястото на бившето кино “Сердика” и по план трябва да отвори врати тази година. Проектът включва 185 стаи, 3 ресторанта, бар на покрива, конферентна и конгресна част. Концепцията на хотела е той да е “място за свързване на хора”, където и стаите, и общите пространства да са оформени така, че да функционират като приветливи зони за комуникация – просторни дневни за сядане, почивка, хранене, общуване. Разгърнатата площ на хотела е 27 000 кв. м на височина 7 етажа. Инвестицията от 40 млн. евро е на „Тера Тур Сервиз“.

Брандът Swissotel ще присъства с 5-звезден хотел в рамките на комплекса „Гранд каньон“ в квартал „Младост”, който се реализира от турската компания Garanti Koza. Очаква се строителството да бъде завършено до лятото на 2020 г., като освен хотела, комплексът ще включва две жилищни сгради, търговски и развлекателни зони на обща надземна площ от 91 882 кв.м. Инвестицията за този първи етап на проекта е 120 млн. лв. Хотелът, който ще се менажира от международната верига Swissotel, ще е с капацитет 206 стаи, разположени в 30-етажна сграда.
Хотелската част на Millenium Center ще бъде в най-високата сграда на трикорпусния комплекс в центъра на София до НДК. Петзвездният хотел ще разполага с 350 стаи и няколко конферентни зали в 32-етажното здание с хеликоптерна площадка на покрива. Инвеститор на обекта и главен изпълнител е фирма НИКМИ АД.

X