wilfried-durand-onvey-sofia
„Защо София?“ с Уилфред Дюран от Onvey
14.03.2017
soapi-i-asotsiatsiata-na-biznes-sgradite-sofia
СОАПИ и Асоциацията на собствениците на бизнес сгради с общи проекти за работа
30.03.2017

Сенсата с нова лаборатория за 3 млн. долара в София

sensata-laboratory-sofia

 

 

Дейност: глобален лидер в разработването, производството и предлагането на автомобилни сензори и контролери 

В София от: 2017 г. /в Ботевград от 2011 г., в Пловдив – от 2016 г./

Брой работни места: 3 200 /общо за България, в заводите в София, Ботевград и Пловдив/

Размер на инвестицията: 3 млн. долара

 

 

Кsensata-laboratory-sofiaомпанията „Сенсата Технолоджис“, която е един от водещите световни производители на сензори и системи за електрическа защита и контрол и решения за управление на захранването, официално откри в София най-голямата си тестова лаборатория в световен мащаб.

Тестовата лаборатория и механизация вече функционира и в нея работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и разработване на оборудване за технологиите на „Сенсата“ за автомобилни сензори.

Компанията инвестира в проекта около 3 млн. долара.

Тестовете, които се провеждат в новия обект, пресъздават някои от най-суровите условия, в които могат да попаднат продуктите в един автомобил, включително екстремни температури и влияния на околната среда, уверяват от дружеството.yordanka-fandakova-sensata

В България за компанията работят над 3000 души. Тя произвежда сензори за налягане в Пловдив и високотемпературни сензори в Ботевград.

София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави.

Поздравявам „Сенсата Технолоджис“, която е насочила инвестицията си във високотехнологична лаборатория в София и именно тук се развива развойната дейност и цели намаляване на вредните емисии. Това е важно, защото нашата цел е развитието на София като зелен и иновативен град, каза на откриването кметът Йорданка Фандъкова.

Привличането на инвеститори се дължи на първо място на високообразовани професионалисти и добре подготвени млади хора, които работят в София, както и на развитието на публичната инфраструктура, посочи тя. По думите й темпото на работа, което наложихме през последните години, изведе София на водещо място в страната и в международни класации.

София остава и с едни от най-ниските нива на безработица за стрната и ЕС – за януари 2017г., т.е. по-ниско от средното за страната – едва 2.3%, по данни на Агенцията по заетостта.

На събитието присъстваха кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, главният изпълнителен директор на СОАПИ  Владимир Данаилов, старши вицепрезидент Performance Sensing, „Сенсата Технолоджис“ – Европа г-н Чаула, инженеринг директор, „Сенсата Технолоджис“ – България г-н Гроенхюйзен.

 

 

 

X