Sofia-Municipality-new-busses
Нововъведения в столичния градски транспорт
31.07.2017
free-electrobus-Sofia-Airport
Безплатен електрически автобус за пътниците между двата терминала на летище София
02.09.2017

“Защо София?” с Владислав Михайлов, основател и изпълнителен директор на Birlibam

Birlibam-team

Birlibam-teamВладислав Михайлов е основател и Главен изпълнителен директор на Бирлибам – мобилното приложение, което оптимизира процеса на разменяне на контакти и заменя стандартната хартиена визитна картичка. Идеята за приложението се ражда преди две години, продуктът става реалност година по-късно. Само за година от съществуването си Бирлибам се представят като Alpha Startup в световноизвестния Web Summit в Лисабон и в изложението Tech in Asia 2017 в Сингапур, където екипът представя и обновения дизайн и live функцията на продукта.

Владислав разказва защо София е добро място да реализираш идеята си и какво е нужно на стартиращите компании, за да се развиват стабилно в столицата. 

 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията ви тук и на външни пазари?

Birlibam е нов, свеж и уникален начин да се представиш. Той е модерното лице на старата, добре позната хартиена визитна картичка. Създаден e под формата на апликация, иновативно и лесно за използване решение, чрез което създаваш, разменяш и намираш контактите си бързо и ефикасно. Информацията в Birlibam е жива и вечно актуална и вече имаме над 10 000 потребителя и над 50 корпоративни профила от цял свят.

Благодарение на обратната връзка, която получаваме ежедневно от нашите потребители, успяхме значително да подобрим приложението за създаване, размяна и управление на контакти, така че то да бъде максимално удобно и ефективно за всички потребители.

Наскоро обновихме изцяло дизайна и функционалностите на приложението. Сега Birlibam предлага и live функция, която позволява на потребителя да вижда на карта всички други потребители, които са направили профила си публичен. Дори все още да не си създал своя собствена дигитална визитка с приложението, пак може да провериш кой е там на birlibam.live. Така бързо и удобно могат да бъдат добавени конкретно търсени контакти в собствена база данни.  

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Идеята се роди в хода на моето бизнес ежедневие. Образованието ми даде основата да стана един от най-младите Дипломирани Експерт Счетоводители – Регистрирани Одитори в България. В същото време съм и регистриран земеделски производител. Birlibam е решение на проблеми, с които всички ние се опитваме да се справяме по някакъв начин – отпада нуждата да мислиш за привършващите ти визитки. За визитките, които са ти нужни в момента, а си забравил някъде или досадното спелуване на email по телефона. Апликацията е безплатна и може да се свали от магазините на Apple и Google. Birlibam е достъпен и през web порталът ocean.birlibam.com. За да имаш своята вечна визитка е нужно само да се концентрираш върху своята контактна информация, която може да се споделя неограничено по пет различни и иновативни начина, дори и offline. А когато нещо в информацията ти се промени, необходимо е само да я редактираш и така ще известиш всичките ти контакти.

Какви предимства предлага градът за развитие на стартираща идея или екип?

София е град, който се развива с огромна скорост и е населен с изключително талантливи, креативни и млади специалисти. Гордея се с екипа, които създадох. С момчетата не се познавахме преди да ги запаля по идеята, а сега сме като приятели, които се познават от детската градина.

Като млада компания, с какви препятствия сте се сблъсквали досега?

От създаването на продукта досега ни се наложи да се изправим пред множество предизвикателства, много от които в личен план, други – в професионален. Като най-сериозни, но въпреки това преодолени, сред тях можем да определим трудността при въвеждането на една изцяло нова идея във всичките ѝ аспекти – финансова, технологична и т.н. Трябваше да преборим и някои нагласи на потребителите както в България, така и извън пределите. Трябваше да преодолеем и т.нар. хейт, специално в българската среда и бизнес.

А какво ви помогна да придвижвате продукта напред?Birlibam-Tech-in-Asia-Singapore

Birlibam беше поканен да участва като Alpha Startup в последното издание на една от най-големите европейски технологични конференции – Web Summit 2016, което се състоя в Лисабон. „Бирлибам“ взе участие и в надпреварата в Startup Turkey 2017, провела се в Анталия. Целият екип бе поканен да представи продукта на глобалната конференция на Get in the Ring в Сингапур. Оценката, която получихме от всички специалисти и колеги, с които се запознахме на тези специализирани събития, е положителна. Сред новите ни важни контакти са СТО на Facebook Майк Шрьопфер; професор от Станфордския университет, Пало Алто, Калифорния – ментор на работещите в Linked In. Съоснователят на най-големият производител на видеоигри в света Electronic Arts – Джеф Бъртън пък е сред най-активните ползватели на Birlibam. Тези успехи ни дават увереността, че се движим в правилната посока и че вършим добра работа.

Как оценявате общия бизнес климат в София? 

Birlibam има късмет да се роди в София. В момента предприемаческият дух завладява страната и младите хора не се страхуват да стартират своето пътешествие към бъдещето. Убедени сме, че съвсем скоро България ще бъде припозната като мястото, където образовани, качествени и мислещи наши сънародници ще творят благодарение на новите технологии и ще дадат на света продукти и услуги, които не само ще бъдат използвани масово, но и с които ще се гордеем.

Какво трябва да се подобри, за да може повече стартиращи бизнеси да минат стартов етап към етап на стабилно и успешно развитие?

Трябва да се промени нагласата на всички стартиращи предприемачи, че стартирането на нов бизнес или за развитието на една идея е лесно преживяване.  Преди да започнеш да се занимаваш, с нещото, което обичаш, нещото, което те провокира да се променяш, или това, което отговаря най-много на мечтаната от теб реализация, трябва да се захванеш с това, което ще плаща сметките ти. Рядко намираш мечтаната работа от първите си стъпки в професионалния свят. Мечтаната работа е да изкарваш пари с хобито си, но се изисква много труд и учене, за да намериш финансовата стабилност, която да ти гарантира ресурс да инвестираш в твоят личен проект.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Най-много харесвам София, но повече харесвам да пътувам с кола в България. Затова любимите ми пет неща в София са:

  1.      Табелката за Варна
  2.      Табелката за Бургас
  3.      Табелката за Самоков и веднага след това тази за Боровец
  4.      Табелката за Алеко
  5.      Табелката за Велико Търново

 

Birlibam-logo

X