Sofia-oart-of-Digital-Cities-Challenge-EU
Втори семинар на DCC Academy в Брюксел
30.04.2018
Innovation Drivers for Regional Growth Conference
Столичната община е първата община в България със Стратегия за интелигентна специализация
04.05.2018

София с номинация от Emerging Europe Awards за „Стратегия за стимулиране на чуждестранните инвестиции“

City-of-Sofia-EEAwards-2018

 

City-of-Sofia-EEAwards-nomination

 

София е един от десетте номинирани града за награда в категорията Стратегия за стимулиране на чуждестранните инвестиции на лондонската консултантска компания Emerging Europe. Наградите се връчват за политики и инициативи на градове от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), наричани още Emerging Europe. В последните години регионът с население 180 милиона души отбелязва по-динамично икономическо развитие спрямо Западна Европа и е стабилен двигател за икономиката на целия континент. Наградите на Emerging Europe целят да стимулират продължаващ растеж в региона и да привлекат вниманието на инвеститори от цяла Европа и от света.

 

Кандидатурата за Стратегия за стимулиране на чуждестранните инвестиции бе изготвена и подадена от Столична агенция за инвестиции и премина успешно първия етап на кандидатстване, в който екип от експерти на Emerging Europe разглежда заявките на градове от всички 23 страни в региона. Политиките на София за привличане на чуждестранен капитал наредиха столицата в селекцията от десет кандидатури, допуснати до втория етап на конкурса. В него международно жури от цяла Европа ще сведе кандидатурите до трите най-добри. Градът победител ще стане ясен на официалната церемония по връчване на отличията Emerging Europe Awards на 22 юни, в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

 

Категорията Стратегия за стимулиране на чуждестранните инвестиции оценява стратегиите на отделите или агенциите към общинските администрации за насърчаване на инвестициите. В критериите за оценка влизат творчески подход и показатели за ефективност на прилаганите политики. В тази категория е номиниран още един български град – Пловдив, а за наградата Национална агенция за стимулиране на инвестициите е номинирана Българска агенция за инвестиции.

 

Emerging Europe Awards връчва награди в общо 11 категории, сред които Туристическа кампания на годината, Инициатива за успешна реализация на младите хора, Инициатива на годината за равнопоставеност, Най-добра програма за стимулиране на научните изследвания, Стартъп инициатива със социално въздействие, Чуждестранна инвестиция на годината, Награда за цялостен принос и др.
За всички категории, с изключение на Национална агенция за стимулиране на инвестициите и Награда за цялостен принос, победителите ще бъдат избрани чрез анонимно гласуване на жури от висококвалифицирани професионалисти в и извън ЦИЕ региона. Гласуването става по електронен път директно към едиторския екип на Emerging Europe. Експертите на консултантската компания не участват в процеса на гласуване. Членовете на журито ще бъдат публикувани в сайта на Emerging Europe до няколко дни.

 

 

X