Столичният екип на американската AtScale създаде иновация в големите данни 
01.02.2020
Sofia Game Jam Week
02.02.2020

София с направление по дигитализация и иновации в управлението на града

 

Кметът Йорданка Фандъкова назначи първия за София заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие. Постът поема досегашният главен изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции г-н Владимир Данаилов. Той ще ръководи звеното “Дигитализация, иновации и икономическо развитие”. С отварянето на такъв ресор София се нарежда до градове като Лондон, Барселона, Виена и Стокхолм. 

„Повече електронни услуги, дигитализация на процесите на управление и обслужване на гражданите и бизнеса, използването на иновативни градски решения, както и съвместна работа с IT сектора – това са ключови приоритети за мен през следващите години”, коментира Йорданка Фандъкова решението за сформирането на новото направление. “Убедена съм, че дигитализацията на градската среда, иновациите и икономическото развитие са свързани сфери, които дават на града и на живота ни повече ред, повече публичност, привличат чуждестранни инвестиции и създават качествени работни места и по-добро качество на живот”, допълни кметът на София.

 

По повод новото направление заместник-кметът Владимир Данаилов коментира: 

“Дигитализацията на София е широк процес, който обхваща не само Столичната община и предлаганите от нея услуги, но и цялата градска среда. София може да бъде платформа за иновации и пазар за дигитални продукти и услуги, създадени от силните столични IT компании и стартъп средата. Не на последно място, дейностите по дигитализация са инструмент за силен международен имидж на столицата. Дигитализацията е основата на интелигентните градове. До 2050 г. почти 70% от населението на света ще живее в големите населени места и засиленият натиск върху градовете ще изисква намиране на иновативни решения.” 

 

Новият ресор по дигитализация, иновации и икономическо развитие започва с няколко  задачи:

✔️ да гарантира цялостен подход, а не работа «на парче» и несъгласувани самостоятелни решения

✔️ да превърне града в платформа за иновации

✔️ да намали административната тежест

✔️ да превърне София в пазар на дигитални продукти и услуги, създадени от базираните в София компании

✔️ да се избягват зависимостите от конкретен доставчик

 

Заместник-кметът вече внесе за обсъждане и приемане от Столичния общински съвет “Стратегията за дигитална трансформация на София” – стратегически документ, разработен в рамките на проекта Digital Cities Challenge на Европейската комисия, по който Владимир Данаилов и екипът на Столичната агенция за инвестиции, от името на Столичната община, работиха в продължение на 18 месеца. В разработването на Стратегията бяха включени над 100 експерти, организации и ИТ компании в София. Стратегията се базира на оценка на дигиталната зрялост на града и на приоритети, зададени от самата екосистема. 

За изпълнението на Стратегията София ще получи подкрепа и от Европейската инвестиционна банка, както бе обявено в края на миналата година.

 

В средата на месец януари г-н Данаилов обяви и включването на София в международния обучителен проект за управление на цифровата трансформация в европейските градове. Участието е по покана на Bloomberg Philanthropies. Инициативата е насочена към лидери в градското управление и към политиките по дигитализация на градската среда и иновациите. Столицата ни вече е част от програмата и се представлява от заместник-кмета по дигитализация, иновации и икономическо развитие, и от Елица Панайотова, координатор на проекта “Зелена София“.

Инициативата за цифрови иновации за европейските градове на Bloomberg Philanthropies осигурява на градовете възможност за участие в проекти, кандидатстване за безвъзмездни средства и програми за професионално развитие за лидери в управлението на градовете. 

Още информация за инициативата ще намерите в официалното съобщение на сайта на Bloomberg Philanthropies.

Може да последвате и профилите на столичния заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие в twitter, facebook и Instagram, за да следите най-важното от дигитална София.

X