Фесто ще инвестира над 25 млн. евро в нов завод в София
07.06.2018
Poligrafia-office-center-Sofia
Полиграфия офис център беше официално открит на специална церемония
07.06.2018

Coca-Cola отваря в София втория си най-голям в света център за развитие на интелигентни технологии

New-RD-Center-Coca-Cola-SofiaКомпанията Coca-Cola официално откри новия си център за развитие на интелигентните технологии в София с инвестиция от 1,374 милиона лева. Това е вторият по големина ИТ център на компанията в света, по-голям е единствено технологичният център в Атланта, САЩ.

Звеното ще предоставя първокласни услуги за глобалните операции на компанията. Фокус в дейностите в София ще бъдат корпоративните софтуерни решения, анализът на данни, киберсигурността, електронната търговия, AI решенията, мобилните приложения, машинното обучение, роботиката, информационната инфраструктура и др. Центърът в София ще предлага технологични решения за глобалния бизнес на Coca-Cola с акцент върху Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА). Дейностите в София започват с 130 висококвалифицирани специалисти.

На церемонията по откриването присъстваха г-н Ивайло Московски, министър на транспорта и информационните технологии, г-н Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, Н.П. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, г-н Бари Симпсън, старши вицепрезидент и главен директор “Информационни технологии” на Coca-Cola Company, г-н Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции, както и г-н Жеко Петров, който поема поста на ръководител на новия център в София.

„Щастлива съм, че нашият град спечели доверието на тази авторитетна компания именно в сферата на развойната дейност. За мен инвестициите в IT-сектора са ключови за развитието на нашия град за отварянето на висококачествени нови работни места. Това е шанс за София, за хората в града“, заяви по време на откриването г-жа Фандъкова.

 

Coca-Cola в България

Напитката със световноизвестния бранд се произвежда в България от 1965 г. насам, а България е първата комунистическа страна, която произвежда Coca-Cola. Coca-Cola Hellenic Bottling Company /Coca-Cola HBC/ – едно от най-големите бутилиращи предприятия за Coca-Cola Company –  открива производство в София през 1992 г. През 2013 г. Coca-Cola Enterprises навлиза в България с отварянето на финансов център, обслужващ всички предприятия на Coca-Cola в Европа. Инвестицията за годините на присъствие на местния пазар е близо 550 милиона евро. В момента в компанията работят около 2100 души. Coca-Cola HBC произвежда над 320 милиона литра годишно във фабриката си близо до София.

X