Над 80% от автомобилните компании в България планират да се разраснат допълнително
11.03.2018
EU-Additional-Funding
Проучване на БТПП за нагласите на бизнеса за сътрудничество с чуждестранни партньори
11.03.2018

BioSeek – българският Google за биотехнологични проучвания стартира демо

Български екип стартира демо версия на напълно интегрирана многокомпонентна платформа за нуждите на научни проучвания в областта на Life Sciences. Платформата се казва Bioseek.eu и работи чрез качествено нов тип алгоритъм за семантично търсене, разработван повече от година от екипа на Bioseek. Търсачката е предназначена за учени и медици, които работят върху разработването на нови лечения и работи с графична база данни, инструменти за визуализация на научни изследвания, модул за публикуване и др.

Работата на екипа започва като разработване на търсещ алгоритъм за мода, който освен по продуктова категория да филтрира и по атрибути като цвят, марка, ценови клас, отстъпка и др. В процеса на работа екипът разбира, че истинската стойност на разработката не е модната платформа, а самият алгоритъм за семантично търсене, приложим към всяка индустрия. Така преориентират бизнеса си към изследванията и разработките в биотехнологиите.

Потребителите в биотехнологиите са сравнително малко и бизнесът е нишов, но зад него стоят индустрии с огромен капитал, защото научните изследвания, свързани с биотехнологии, са обвързани с индустрии като козметиката, разработка на лекарства, багрила, пестициди и др. Авториите на платформата смятат, че продуктът им ще донесе оптимизиране на разходите по разработване на лекарства. Средната цена на разработване на медикамент в момента е близо 3 милиарда долара.

Платформата ще обслужва всички работни процеси в една научна разработка – от проучвателно търсене до публикуване на резултат от научно изследване. Bioseek.eu алгоритъмът може да прави връзка между конкретни гени и болести, както и връзка между няколко различни заболявания. Платформата има дори специализиран онлайн магазин, свързана библиотека с огромно количество научни трудове и полезни линкове и др. полезни за работния процес функционалности.

Разработката е финансирана от предишен успешен стартъп, а наскоро печели инвестиция от ImVenture I, както и менторство и финансиране от Enterprise Google Services.

Представяне на Bioseek в пет минути може да видите тук.

За плановете на компанията за следващата една година и защо Росен Генчев, основател и главен изпълнителен директор на BioSeek, я описва като “нещо средно между Facebook и Google”, вижте в интервюто му в предаването UpDate на Bloomberg TV тук.

X