StartUp-Navigator-entrepreneurship-map-Bulgaria
StartUp Navigator – платформата-карта на предприемаческата екосистема в България
02.09.2017
Най-големите компании в България – класацията Капитал 100
03.09.2017

32 български стартъпа са финалисти в CESAwards 2017

CASA-Awards-Bulgaria

CASA-Awards-Bulgaria

32 български компании се състезават в надпреварата Central European Startup Awards (CESAwards 2017), която цели да отличи най-добрите бизнеси от региона. До 23 август беше срокът, в който форматът на състезанието даде възможност и на публиката да даде своя глас кои да са локалните победители сред финалистите, обявени в сайта на CESAwards. На местно ниво инициативата се ръководи от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Паралелно с публичното гласуване, експертно жури също оценяваше финалистите. В състава му влизат Леона Асланова, основател на Innovation Starter Box, Румяна Тренчева, регионален изпълнителен директор на SAP, Виктор Косконел, изпълнителен директор на Содексо България, Кирил Петков, сериен предприемач и преподавател в Център за икономически стратегии и конкурентоспособност,  Филип Генов, вицепрезидент на Уникредит Булбанк, Момчил Василев, изпълнителен директор на предприемаческата мрежа Endeavor Bulgaria и Дилян Димитров, основател на фонда за рисков капитал Eleven. Гласуването от широка аудитория беше осмият глас към журирането на седемчленното жури, което дава вот кои да бъдат победителите на национално ниво, които ще продължат към състезанието в регионалния кръг.

Тази година категориите бяха 12. Най-оспорваната в локалната надпревара стана „Най-добър стартъп в начален етап“ – за компании с до двегодишна история, които са показали най-голям напредък в развитието на фирмата, създадените иновации и въздействието на продукта или услугата. В интервю за Bloomberg TV Bulgaria Деница Симеонова от ABLE разказа, че тази година кандидатурите са предимно от технологични компании с платформи или технологични продукти, които използват изкуствения интелект, интернет на нещата и big data.

 

Ето българските финалисти в категориите:

„Стартъп на годината“ – Connecto.ai; Coursedot; iGreet; Prospecto Group; Reputize

„Най-добра компания в начален етап“ – ClaimCompass; Connecto.ai; Coursedot; iGreet; Reputize

„Най-голямо социално въздействие“ – EuroPATC; farmhopping; JAMBA; Red Paper Plane

„Най-добра технология за умни градове“ – Narcine

„Най-добър стартъп в биотехнологиите“ – Biodrinks Ltd; Green Corp; Micar Innovation; NutriGen

„Най-добър финтех стартъп“ – KLEAR LENDING; Property Club; Virtual Broker; World VIP Club

„Най-добър стартъп в областта на интернет на нещата“ – App Lighthouse; Bee Smart Technologies; Navigato; Pro Smart Ltd.

„Най-добра стартираща компания, разработваща изкуствен интелект“ – Centroida; Connecto.ai; Maj.io; Transmetrics; Trevor Labs

„Основател на годината“ – Юлиан Софрониев (Biodit), Вичо Димитров (iGreet), Адел Закут (clippings); Владислав Симов (Domestina); Владислав Михайлов (Birlibam)

„Инвеститор на годината“ – DigiMark Ventures; LAUNCHub Ventures; Unicredit Venture Hub

„Най-добра акселераторска програма“ – Start It Smart | Pre-Accelerator; UniStart; Cleantech Bulgaria

„Най-добро споделено работно пространство“ – Cosmos Coworking Camp; Puzl CowOrKing; Startup Factory; ZaraLab; Work&Share Coworking Space

 

Националните победители ще бъдат обявени на 25 септември на церемония в Интер Експо Център, а регионалното състезание ще се проведе два месеца по-късно – на 23 ноември. За първи път домакин за региона ще бъде София и събитието е от изключителна важност, тъй като ще събере в столицата най-добрите идеи и екипи от всички държави в Централна и Източна Европа във всички 12 категории. На събитието в София Тех Парк избраните български стартъпи ще се явят заедно с участниците на Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария. “Ще присъстват много корпорации, които се надавяме, че ще успеят да видят потенциала на стартиращите компании, да пожелаят да работят с тях, да намерят допирни точки и да решат да инвестират в стартиращи компании или пък да станат техни клиенти.”, коментира в интервю по Българско национално радио Кремена Деспинова, проектен лидер на събитието по награждаването.

Финалният кръг на глобално ниво ще се проведе през пролетта на 2018 г. Новини около състезанието CESAwards може да следите на фейсбук страницата на ABLE България – https://www.facebook.com/ABLE.Bulgaria/.

Все още може да се регистрирате и за присъствие в церемонията по обявяване на победителите от националния кръг на 25 септември. Достъпът е безплатен, необходима е предварителна регистрация тук.

X