Предстоящи търговски изложения, в които да представите бизнеса си
06.02.2018
Столична агенция за инвестиции представи бизнес средата в София и възможности за партньорства пред публични и частни организации в Полша
07.02.2018

Новото лице на аутсорсинг индустрията в София и България – съвместна пресконференция на СОАПИ И БАА

press-conference-SIA-BOA-outsourcing-industry-Sofia

 

 

press-conference-SIA-BOA-outsourcing-industry-SofiaАутсорсинг индустрията в България се променя с бързи темпове и търси нови кадри. Очаква се до 2020 г. да се отворят нови около 20 000 работни места. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/ и Българската аутсорсинг асоциация /БАА/, на която Пламен Цеков, член на Управителния съвет на БАА и Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ представиха актуални данни за състоянието на аутсорсинг сектора от доклади на двете организации.

През последните години секторът промени из основи своето съдържание. Базирайки се на основни услуги в областта на клиентското обслужване (кол центрове) в периода 2010-2013 г., където процесите и технологиите бяха сравнително уеднаквени и стандартизирани, нуждата на бизнеса прерастена в обслужване на клиентите с подчертана добавена стойност. Те започнаха да изискват обработката на далеч по-сложни процеси в които са застъпени много повече аналитична дейност, изграждане, поддържане и осигуряване на растеж в основни бизнес дейност като маркетинг, продажби, счетоводство, човешки  ресурси и други. Поради това „Този сектор има нужда от специалисти по управление на човешките ресурси, финансов и счетоводен аутсорсинг, IT специалисти“, каза Пламен Цеков по време на съвместната пресконференция. „В София са концентрирани 80-90% от аутсорсинг дейностите в България. Според официалната статистика през 2016 година добавената стойност на аутсорсинг сектора в столицата достига рекордните 2,2 млрд. лева“, каза Владимир Данаилов.

Проблемът с кадрите е във фокуса на СОАПИ и заедно с бизнеса и Министерството на образованието и науката се подготвя нова дигитална платформа, чрез която да се даде конкретна възможност на училища и университети да работят с представители на бизнеса в града, подчерта Данаилов. „Вече не е достатъчно да знаеш два или повече чужди езици, нужни са инженерни и бизнес умения за нашия сектор от икономиката“, добави Цеков.

Според данните на Българската аутсорсинг асоциация, 2,5 млрд. евро  е очакваният оборот до 2020 г. от аутсорсинг бизнеса, а като дял от БВП аутсорсинг индустрията ще достигне 4,3% и се очаква заетите в тази сфера да станат 62 500 души. Към края на 2016 г. в бранша са ангажирани над 47 800 души, като се очаква данните за 2017 г. да покажат приблизително 12% увеличение. 1,5% от всички платени данъци върху доходите в държавната хазна през 2016 г. идват от аутсорсинг индустрията, а 0,9% от оперативните приходи на компаниите отиват за данъци.

„Аутсорсинг индустрията формира гръбнака на средната класа в България и дава работа на много млади хора, които предпочитат да останат тук, а не в чужбина“, посочи Цеков. Този бранш генерира 6,5% от общите разходи за заплати в страната и 5% от разходите за осигуровки. Броят на предприятията в сектора достига 24 хил., или 20% от общия брой на дружествата в София, обясни Владимир Данаилов и посочи, че данните от доклада на СОАПИ за развитието на сектора от икономиката са публични и могат да се видят на сайта на Агенцията.

Данаилов и Цеков уточниха, че в последните години тече процес на окрупняване заради навлизането на няколко големи предприятия. Броят на големите фирми с над 250 заети нараства от 11 през 2011 г. до 19 през 2016 г., а заетите в тях – от 9% през 2011 г. до 18% от заетите в аутсорсинг индустрията в София през 2016 г.

X