Austrian-delegation
Австрийски бизнес с интерес към електромобилите и киноиндустрията в София
22.09.2017
Места за настаняване в София (данни от доклада „Туризъм и въздушен транспорт в София“)
02.10.2017

“Защо София?” с Escreo

Escreo-B

EscreoОснователите на Escreo Ясен Русев, Елена Николова и Искрен Митев се срещат по време на предприемаческа програма в САЩ през лятото на 2013 г. В пространството, в което се провежда обучението, всички стени са изписани. Впечатлени от идеята, младите предприемачи решават да създадат свой продукт – покритие за стени и мебели, което позволява многократно писане и рисуване с маркер. Фондът Eleven вижда бъдеще в идеята и помага с финансиране и контакти от мрежата си, среща ги с водещи имена от химическия сектор. Така към екипа се присъединява и Манол Новаков, технолог с дългогодишен опит, който разработва собствена формула за покритие на водна основа, което позволява тониране в различни цветове.

Общият размер на инвестицията в проекта възлиза на 121 хил. евро като 85 хил. от тях са инвестиция на Eleven по линия на Европейската инвестиционна банка. За кратко време Escreo набира популярност, удвоява продажбите си, оборудва собствена фабрика в Русе, затвърждава пазарните си позиции у нас и започва да се разраства към външни пазари. Близо 3 години след старта, екипът на Escreo разказва какво прави София място, където можеш да стартираш успешен бизнес.

 

 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията ви тук и на външни пазари?

Ние сме технологична компания, произвеждаме иновативна боя, която превръща всяка гладка повърхност в място за писане и рисуване. Продуктът ни позволява всяка стена или мебел в офиса и дома да се превърне в пространство за текст, рисунка или размяна на идеи. Базирани сме в България, но бизнесът ни бързо се разрастна към външни пазари като Румъния, Германия и Холандия и сме в очакване на още възможности за разрастване.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Като столица София има своите предимства – има добра свързаност, голям пазар е, лидер е в иновациите и в привличането на чуждестранни компании, които да инвестират в развитие тук.  Разбира се, това че близките и приятелите ни са тук и ни подкрепят, ни помага много. Освен това, България предлага чудесни условия за развитие на бизнеса по отношение на ниските данъци и достъпа до таланти като цяло.

Има ли други местни или чуждестранни компании, които са ваши конкуренти?

Един от конкурентите ни работеше с дистрибутор, който в момента работи с нас. Имаме още един конкурент, който е ориентиран към търговия на дребно. Ние се опитваме да се диференцираме като предлагаме по-широка услуга – персонални решения, които одават решение на конкретни специфични нужди и предпочитания на клиентите.

Какви предимства предлага градът?

Иновативна и бързо развиваща се бизнес среда, която се променя към по-добро с всеки изминал ден. Смятаме, че София има пълния потенциал да бъде стартъп център на Балканите и да задава тон на цяла Източна Европа. Географското й разположение и привлекателността й за чуждите инвеститори правят средата тук много жизнена и позитивна.

Escreo-office

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Недостатък е липсата на достатъчно инвестиции в млади компании в по-късен етап на развитие. За нас в момента най-голямото предизвикателство е дистрибуцията и не ни е лесно да предвидим всички трудности, които биха ни очаквали. Подкрепа дори на този по-напреднал етап от развитието на компанията ни би била добре дошла.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Условията се подобряват с всяка изминала година. Местният бизнес климат е динамичен, мотивиращ и пълен с предизвикателства. Но е и малко непредвидим. Само времето ще покаже дали това е за добро или не.

Смятате ли, че местните и чуждите инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

Препятствия от този род нямат нищо общо с проблемите, пред които днес столицата ни е изправена. Ние просто все още не умеем да се промотираме качествено. Това е много видимо в сферата на туризма – имаме великолепни предпоставки на всяка крачка в града и не успяваме да ги оползотворим. Инвеститориите няма да дойдат, ако не им бъдат ясно представени ползите, които могат да имат.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Подобренията в бизнес климата са най-ясно видими в местната стартъп среда. Европейските фондове имат голям принос. Има мрежа от бизнес ангели, която също се развива. Няколко организации, като StartUp Foundation и Start it Smart, обучават студенти и предлагат преакселераторски програми, които помагат на предприемачите да тестват идеите си и да подобрят уменията си за комуникация и презентация. Както вече казахме, вярваме, че следващото предизвикателство е как български стартъп може да стане важен регионален играч.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

По-добра и мащабна реклама. Инициативност в повече и различни сектори. В момента при 55% трудовата заетост в сектора на услугите за страната, 45.1% са за специализирани услуги. От подобрение имат нужда и инвестициите в образованието и подход, който да включи бизнеса в активно участие в системата на образование.

Как сравнявате инвестиционния климат в България спрямо напредъка в други държави в региона?

Ние сме сравнително скромен играч в иновациите. Представянето ни не се е променило чувствително на фона на общата среда в ЕС през последните 6-7- години.

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво ви привлича или изненадва най-много в София и България?

Усилието за промяна към по-добро, това ни привлича. Изненадва ни склонността към негативизъм.

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

Условията са по-скоро добри. Харесва ни да живеем тук, но мнението ни е субективно. България може да накара човек да се чувства свободен във всяко едно отношение. Но може и да му лази по нервите с многобройни поводи да недоволства от какви ли не неуредици.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Многото на брой книжарници, бързия и уреден транспорт, уличните музиканти на всеки ъгъл, био магазините на малки ферми и постоянните усилия за промяна към по-добро. Това е достатъчно.

 

Escreo-logo

X