WEF-2017
България с една позиция нагоре в Глобалния индекс по конкурентноспособност на WEF
17.10.2017
Manager=for-a-day-at-SIA
„Мениджър за един ден“ в СОАПИ
18.10.2017

18 български дружества в класацията Top 500-те в ЦИЕ на Coface

Coface-CEE-Report-2017-Bulgaria

 Coface-CEE-Report-2017-Bulgaria

Броят на българските компании в тазгодишното издание на Coface “CEE Top 500” e 18, като най-напред в класацията е Български енергиен холдинг, който заема 25-о място.

Класацията на международната група за управление и застраховане на кредитен риск за Централна и Източна Европа по традиция се оглавява от дружества в енергийния, автомобилния и петролния сектор, класирайки ги по приходи. За поредна година лидер в подреждането е полският петролен гигант PKN Orlen.

Всичките най-големи 500 са генерирали 580 милиарда евро оборот през 2016 г., което е минимално намаление от 0,6% спрямо предходната година. Отбелязали са и малък спад на нетната печалба – с -3,1% до 26,3 милиарда евро. Спадовете се дължат на намаляването в цените на горивата. Показателите в заетостта обаче се покачват значително. Всички участници в класацията представляват 4.5% от общата заетост в ЦИЕ. През изминалата година компаниите са увеличили работната си сила с 3.9%, което прави 2.24 милиона души, заети в първите 500. Интересен факт е, че повечето страни от региона отбелязват стабилен спад в безработицата. Средното равнище в някои държави от ЦИЕ е дори по-ниско, отколкото в западноевропейските страни.

 

Българските компании

Coface-CEE-Report-coutries-2017-BulgariaБългарските компании в класацията са 18 – това нарежда страната ни на шесто място в региона. Начело е Български Енергиен Холдинг, на 25-то място, следвана от Лукойл Нефтохим Бургас на 45-то, а на трето е Аурубис, която заема 78-то място в Топ 500. Следващите компании по ред на гласиране са НЕК, Лукойл България, Кауфланд България, ЧЕЗ електро, Адванс Пропъртис, Експрес Логистик енд Дистрибюшън, Булгаргаз, Дафна груп, ОМВ България, Софарма, БТК, АЕЦ Козлодуй, Сакса и новите попълнения Хювефарма и Астра Биоплант. При повечето компании, включително и в първите четири, се наблюдава спад в оборотите, което е идентичен резултат с общия за региона.

 

Общият оборот на 18-те български компании в подреждането е 16 656 милиона евро. Броят на заетите лица в българските участници е нарастнал, което също е в синхрон с тенденцията в цяла ЦИЕ.

 

От Coface България коментират, че оценката за икономическата ситуация у нас е благоприятна, наблюдава се ръст в потреблението и нетния износ, както и ръст в заетостта. Някои от секторите, обаче, са все още зависими от европейско финансиране, посочват от международната група.

 

 

 

 

 

Общи заключения от класацията

Наблюдава се бум в пазара на труда, а оборотите и печалбите на най-големите компании намаляват съответно с 0,6% и с 3,1%. Полша остава най-големият играч със 168 компании в класацията и ръст в общия им оборот от 3,3%. Следващите в челната тройка са Унгария и Чехия.

 

Анализите по сектори показват, че макар общият оборот да е намалял с 0.6%, девет от 13 сектора са увеличили оборота си в сравнение с предходната година. Намаляването на оборота в класацията се дължи на ситуацията в четири отрасъла: нефт и газ (-5,4%), енергетика (-7.3%), машиностроене (-59.1%) и метали (-6.4%). Приходните загуби в тези отрасли са твърде големи, за да бъдат балансирани от положителните резултати на другите сектори.

 

Водещ сектор е Транспорт и автомобили с оборот от 128 милиарда евро и с отчетен ръст от 7% в регистрациите на нови автомобили в ЕС. Според експертите на Coface, резулатите за целия регион на ЦИЕ посочват благоприятна икономическа среда и нарастващо търсене.

 

 

Пълният доклад може да свалите тук, България е на стр. 36.

X