Outsourcing
София с награда за най-добър партньор в технологичния сектор и какво развитие очакваме от сектора с изнесени бизнес услуги
31.07.2017
Sofia-Municipality-new-busses
Нововъведения в столичния градски транспорт
31.07.2017

Летище София с награда за най-бързо развиващо се в Европа и защо за поредна година отбелязваме ръст на туристите към София и България

Sofia-Airport-ANNIES=award

На 20 юли Летище София взе първа награда за най-бързо нарастващ трафик в категорията от 3 до 5 млн. Пътници от известното по цял свят онлайн издание за авиационни новини и анализи www.anna.aero. Наградата EURO ANNIES бе връчена заради рекордното увеличение от 21,8% на пътувалите през 2016 г. Наградите се дават за осма поредна година след анализ на резултатите на над 350 летища в цяла Европа.

Цифрите за броя пътници през летището вървят силно нагоре и тази година, а изглежда тенденцията ще се запази и в следващата. Рекордните 4 980 387 пътници преминаха през двата терминала в 2016 г. В средата на юли Уиз Еър, които са с най-голям пазарен дял по превозени пътници от и до София за 2016 г., обавиха, че догодина ще увеличат капазитета си за превоз на пътници до 2,54 млн., което е 12% увеличение спрямо тази година и 40% спрямо предходната. В началото на март превозвачът пусна първата вътрешна линия София-Варна, а за догодина планират пускането на още две дестинации от Летище София – до Лисабон и Ница.

 

Дестинация България

Извън показателите на Летище София, всички други показатели в туризма също отбелязват явно позитивни резултати. Туристическият поток към България от 2009 г. насам расте постоянно. Расте и броят на туристите, и приходите от сектора. През 2016 г. страната ни е посрещнала рекордните 8 252 000 туриста, а приходите от международен туризъм са 3 151 900 000 евро. Тази година очакваме още 10% увеличение на туристите. В свой репортаж Дойче Веле наскоро отбеляза причините страната ни да е в очакване на още едно чудесно лято за туристическия бранш. България остава едно от най-предпочитаните места за семеен туризъм от Руската федерация (71 000 туристи от Русия са посетили страната за периода януари-май, което е ръст от 6.4% в сравнение със същия период за 2016 г.). Ръстът от германският пазар пък е още по-голям – над 15%. Според големите туроператорски фирми Германия е на първо място по запитвания за почивки у нас. Селският туризъм в България същ отчете близо 20% ръст от началото на лятото, по данни на Асоциацията на българските села. За месец август са запълнени 85% от капацитета за настаняване през делничните дни, а за почивните обектите в селския туризъм са почти 100% резервирани. Чужденците в селския туризъм са 20% от всички туристи по тази дестинация като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция.

 

Дестинация София

Само в София за първите четири месеца е отчетен 17,87% ръст на посетителите, а увеличението на приходите е с 25%. В интервю за медиите директорът на общинско предприятие “Туризъм” Иво Маринов оповести, че до юни месец София е била посетена от 630 635 посетители. Расте и броят на дните, в които туристите остават в града – реализираните нощувки са с 20.6% повече от същия период през миналата година. От ведомството отбелязват, че има разместване на пазарите, които генерират най-голям брой туристи. Ha пъpвo мяcтo e Итaлия, следвана от Beлиĸoбpитaния, Гepмaния, Гъpция, Изpaeл, CAЩ, Typция, Фpaнция, Иcпaния и Pyмъния.

30% oт чyждeнцитe идвaт зapaди ĸyлтypнo-иcтopичecĸи тypизъм. Ha втopo мяcтo и пpи чyждeнци, и пpи бългapи ca дeлoвитe пътyвaния – 20 нa cтo. 64% oт xopaтa нa cpeднa и пo-виcoĸa възpacт ca мoтивиpaни дa дoйдaт в гpaдa зapaди ĸyлтypнитe зaбeлeжитeлнocти, ĸaтo 52% oт тяx пътyвaт opгaнизиpaнo.

С председателството на Съвета на Европейския съюз се очаква ръстът да продължи стабилно и през 2018 г. Големи международни вериги като Hyatt и  Intercontinental обявиха официално намерението си догодина да встъпят на пазара. По актуални данни среднодневната ставка за наем на стая в категоризиран хотел е 46 евро. Очакванията са хотелското настаняване в София да поскъпне значително през първата половина на 2018 г., когато почти всички 4- и 5-звездни хотели в столицата ще бъдат ангажирани с настаняването на делегатите на ЕС.  

Sofi

X