Blue-Cards-EU
България улеснява достъпа до трудовия пазар на специалисти от трети страни
31.07.2017
Летище София с награда за най-бързо развиващо се в Европа и защо за поредна година отбелязваме ръст на туристите към София и България
31.07.2017

София с награда за най-добър партньор в технологичния сектор и какво развитие очакваме от сектора с изнесени бизнес услуги

Outsourcing

OutsourcingВ края на юни Столична община получи наградата за партньорство и осигуряване на най-добри условия за растеж в технологичния сектор у нас от Българската аутсорсинг асоциация /БАА/ и Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/. На официална церемония на второто издание на Innovations, Technology & Sourcing Awards, БАА и БАСКОМ наградиха усилията и постиженията на българските фирми от сектора на изнесените услуги и ИТ сектора, инвеститорите и местните власти.

За всички в сектора е ясно, че България продължава динамичното си развитие като държава, предлагаща условия за развитието на аутсорсинг и ИТ индустриит. Това е пряко свързано с високата квалификация на работещите и с дългосрочната визия на местни компании и компании на чужди инвеститори, които установиха голяма част от дейността си у нас.

 

Изнесените услуги в цифри

Според Станимир Николов, председател на БАА, аутсорсинг индустрията вече заема много голям процент от БВП на страната. За 2016 г. ръстът е над 4.5% и положителната тенденция продължава. От асоциацията предвиждат до 2020 г. този ръст да се удвои, а заетите в сектора да надвишат 60 000 души при 45 000 в момента. Възнагражденията и в аутсорсване на процеси, и в технологично аутсорсване са около четири пъти над средните за страната по данни от Годишния доклад на Баском за състоянието на софтуерния сектор в България за 2016 г. и ще продължават да растат с 5-10% на година.

По данни на Cushman&Wakefield Forton, аутсорсинг индустрията генерарира над 70% от търсенето на офис площи под наем в страната. Изнесените услуги остават водещ фактор на наемния пазар на офиси, следвани от фармацевтичните фирми и компании от финансовия сектор. Търсенето е насочено както към София, така и към големите градове на страната за позициониране на втори офис.

 

Имиджът на България като аутсорсинг дестинация

През 2015 г. България получи две награди за най-добра аутсорсинг дестинация. През октомври станахме носител на наградата на Европейската аутсорсинг асоциация EOA (която отличава най-добрите в Европа в сферата на аутсорсинга), а месец по-късно дойде и наградата на Националната аутсорсинг асоциация на Великобритания(NOA). Тогава директорът на EOA и изпълнителен директор на NOA Кери Халард сподели в интервю за economy.bg, че наградите са връчени като признание за изключително бързия растеж и са доказателство за това колко впечатляващ прогрес отчита страната в изграждането на все по-стабилен имидж на обещаваща дестинация за аутсорсинг. Чуждите инвеститори отчитат като позитиви у нас стабилната валута, ниския процент инфлация и 10%-ият плосък корпоративен данък, добре подготвените технически кадри, членството в ЕС, общият бизнес климат.

 

Какви са предизвикателствата

Както и в много други сектори, и тук основното предизвикателство е ограниченото и недостатъчно предлагане на нови кадри. БАА и БАСКОМ продължават усилията си за подобряване на пазара на труда – лобират за конкретни специалности още в средните училища, които да подготвят кадрите адекватно спрямо търсенето от бизнеса, имат общи иницативи с университети и с различни градове в страната. Очакват се резултатите от облекчения режим за наемане на чужди служители. И към днешна дата основните релокации са от Русия и Украйна, очаква се броят издадени Сини карти на ЕС да нарастне. Позитивното по отношение на кадрите е, че на София и на България вече не се гледа просто като на евтина работна ръка, а като на дестинация с квалифицирани специалисти и добро съотношение цена спрямо качество.

Друго предизвикателство в сектора е да се направи възможното, за да се увеличи обема на пазара на аутсорсинг услуги. Извън утвърдената като лидер София, настъпват заявките на други големи български градове като Пловдив, Варна, които също имат ресурсите да развиват изнесени услуги, тъй като разполагат с необходимата инфраструктура, офисни площи и подготвени кадри от съответните специалности от местните си университети. Дни преди връчването на  Innovations, Technology & Sourcing Awards председателят на БАА Станимир Николов нарече тези градове. „втора вълна“ и сподели, че неслучайно Бургас бе избран за домакин на церемонията на наградите за 2017 г., тъй като в последно времеградът даде силна заявка да се превърне в следващия голям център на аутсорсинг услуги в България. Бургас за втора поредна година грабна приза за „Технологичен град на годината“ и бе определен като „Най-динамично развиващ се технологичен град на годината“.

Трети важен фактор са механизмите, с които държавата може да отвори път за растежа в сектора. Инфраструктурата в страната трябва да може да отговори на нарасналото търсене, да поддържа изгодна данъчна политика и стабилна бизнес среда, която прави привлекателна перспективата за установяване или изнасяне на бизнес в България. Необходимо е да се промотира България като добра аутсорсинг дестинация както пред други държави, така и вътрешно – да работи в сътрудничество с индустрията и с образователните звена. Държавата може да повиши информираността сред младите кадри за значимостта на сектора за българската икономика и за разнообразието от възможности за добре платена работа. Общи действия между държавата и бизнеса могат да предоставят възможности за стажове и обучения, които да синхронизират броя и качеството на подготовка на специалистите с нуждите на бизнеса. Държавата може да съдейства с публично заявена подкрепа за важността на индустрията за страната, както и на местно ниво да подпомага навлизането на компании както в столицата, така и в конкретни други градове на България.

X