България се изкачва с три места в годишния доклад на ООН за развитието на информационното общество
13.12.2017
Три от 12 категории в Central European Startup Awards бяха спечелeни от български компании
13.12.2017

Витошка запазва позиция в класацията на Cushman&Wakefield за най-скъпите търговски улици в света

 

Най-известната търговска улица в София бул. Витоша запазва стабилна позиция в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield на най-скъпите търговски улици в света Main Streets across the World 2017. Витошка отстъпва само с позиция надолу – от 50-то място миналата година, до 51 тази сред общо 68 страни от цял свят. Това е 29-тото поред годишно издание на класацията и проследява 451 от най-големите търговски улици от всички континенти. В списъка с 68 най-скъпи в света влизат улиците с най-висок наем на търговските площи.

Според данните в класацията, средният годишен наем на кв. м. търговска площ на бул. „Витоша“ е 552 евро (или 46 евро/кв. м. среден месечн наем). За сравнение, най-скъпата улица в класацията – 5-то авеню в Ню Йорк има среден годишен наем от 28 262 евро/кв. м. Най-скъпа в Европа е Ню Бонд Стрийт в Лондон със среден годишен наем 16 200 евро/кв. м., което я прави близо 30 пъти по-скъпа от софийската Витошка.

В страниците на класацията бул. Витоша е описан като популярна и широка пешеходна зона в града, което я прави привлекателна за разнообразни кафета, барове и ресторанти. Търговските площи са заети от модни марки в средния ценови клас, оборудване за спорт и свободно време и все повече и разнообразни магазини за козметика, здраве и красота. Според прогнозите на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield, и в следващите месеци ще се задържи засиленото търсене на площи в търговската зона, което ще довете и до ръст в наемите.

Топ 5 в класацията за Европа водят Ню Бонд Стрийт в Лондон, Вия Монтенаполеоне в Милано, Шанз-Елизе в Париж, Вия Кондоти в Рим и Банхофщрасе в Цюрих. Глобалната класация отново се води от 5-то авеню в Ню Йорк и Козуей Бей в Хонг Конг на второ място. С една позиция нагоре спрямо миналата година се изкачва лондонската Ню Бонд Стрийт. Четвърта и ново попълнение в челната петица е италианската Вия Монтенаполеоне, пета е Шанз-Елизе. От 68-те най-скъпи улици в света, последна в класацията е отново Уиндоек в Намибия.

Тазгодишното издание на Main Streets across the World заключва, че потребителите днес имат малко време, безкрайно много възможности и канали за онлайн покупка и получават все по-услужливи технологии и концепции за електронни покупки. В тази обстановка търговците се изправят пред все по-големи предизвикателства в привличането на клиенти във физическите магазини. Присъствието им на атрактивни локации има за цел не толкова генериране на печалби, колкото засилване на лоялността на клиентите и гарантиране на добри онлайн продажби.

 

X