space-challenges-educational-program
Български екип е създател на най-голямата в Eвропа онлайн платформа за космически изследвания Space Challenges
17.02.2017
trimona-yogurt-best-dairy-foods
Българското кисело мляко Тримона обявено за най-добър млечен продукт в САЩ от списание US Dairy Foods
17.02.2017

Wine Enthusiast класира България сред най-добрите дестинации за винен туризъм

best-wine-destination-bulgaria-wine-enthusiast

Американското специализирано издание Wine Enthusiast класира Пловдив на втора позиция в света на винопроизводството, на първо е Аржентина. Класацията „10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017” бе публикувана на 5 януари.

Мястото в класацията е отредено от членове на журито на най-престижният независим винен конкурс в света – Concours Mondial de Bruxelles. България е представена като „Обградена от Черно море на изток и Гърция на юг, Тракийската низина в България съчетава археологически чудеса със съвременни вина.” Оригиналнната статия на Wine Enthusiast Magazine на английски можете да прочетете тук.

best-wine-destination-bulgaria-wine-enthusiastВсяка година около 7000 чужденци идват в България на едноседмична винена обиколка. Чужденците са основно от Великобритания, скандинавките страни, Германия и Русия.

В страната има 143 изби със зали за дегустация и над 50 шата – малки хотели към винени комплекси.

Едноседмичен винен тур излиза около 350 – 750 евро, като този тип туристи на ден харчат допълнително още между 110 и 250 лева.

Виното, освен приходи за туризма, има съществен дял в икономиката на страната. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2015 г. са били произведени 136 596 литра вино, а за периода януари – октомври 2016 г. България е изнесла 22 млн. литра вино за 46 млн. лева.

X