Учредена бе Асоциация на стартиращите предприятия
18.10.2017
Bosch-IoT-Center-in-Sifua-Bulgaria
Bosch Software Innovations увеличава персонала си в София
18.10.2017

Standard & Poor’s потвърди кредитния рейтинг на София

Sofia-SP-rating

Sofia-SP-ratingВ начлото на октомври международната рейтингова агенция “Стандарт енд Пуърс” (S&P GlobalRatings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на столицата BB+ с положителна перспектива. Икономиката на София е по-силна от средната за страната, но по правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата. Затова дългосрочният рейтинг продължава да е ВВ+ с положителна перспектива.

В оценката си рейтинговата агенция подчертава, че очаква Столична община да продължи стабилното оперативно изпълнение  на текущите задачи. Градът има стабилни баланси и добра финансова ликвидност, въпреки големите капиталови инвестиции през последните години. “Стандарт енд Пуърс” очаква коефициентът на ликвидността да е добър и в следващите 12 месеца. Като положителен се отбелязва фактът, че паричният поток, с който оперира Столична община надвишава 3 пъти плащанията по нейния дълг на годишна база.

София има ясна стратегия да се промотира като инвестиционна дестинация и дигитална столица, което се отразява и на доброто състояние на града, отбелязват от S&P GlobalRatings. Прогнозата е за продължаващо стабилни оперативни резултати на столицата през 2017-2019 г., с бюджетен излишък (който в момента е средно 8.8% от оперативните приходи), с продължаващо прилагане на мерки за повишаване на събираемостта, добри общи икономически условия и адекватен контрол върху разходите.

X