Започна кандидатстването по програмата Start Up in Vienna and Grow
22.01.2019
Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България
24.01.2019

София обсъжда с Берлин присъединяване към платформата Start Alliance

 

Нови възможности за партньорски инициативи между София и Берлин бяха обсъдени по време на двудневна визита на главния изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов и Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Берлин (СТИВ-Берлин). Разговорите бяха с фокус върху сътрудничества в областта на стартиращите компании и традиционните и технологични индустрии в двете столици.

София да се присъедини към платформата Start Alliance – бизнес мрежа между най-привлекателните предприемачески центрове по света, беше в основата на разговора с др. Кристиан Херцог. Той е инициатор на платформата и ръководител на отдел “Дигитален бизнес и стартиращи компании” в Берлин – партньор за бизнес и технологии (Berlin Partner für Wirtschaft und Technologie).

Berlin Partner е публично-частна партньорска мрежа, която вече над 20 години подкрепя местния и чуждестранен бизнес и изгражда облика на германската столица като атрактивна бизнес дестинация. Организацията си сътрудничи с Берлинския държавен сенат и с над 280 компании, посветени на популяризирането на града и отговорни за имиджа на германската столица по света.

Целта на Start Alliance е да подпомага стартиращите компании да адаптират бизнес моделите си към международните изисквания, да подпомага глобалния им растеж и да ускорява корпоративните иновации. “През последните няколко години София отбелязва стремоглаво развитие на технологичния сектор и предприемаческата среда и се радва на засилен международен инвеститорски интерес. Включването на София в алианса ще бъде изключителна възможност градът ни да бъде ценен партньор в мрежата, в която към момента са присъединени безспорни стартъп хъбове като Пекин, Берлин, Дубай, Лондон, Ню Йорк, Париж, Шанхай, Тел Авив, Виена и Варшава”, коментира възможността изпълнителният директор Владимир Данаилов.

На срещата с Berlin Partner бяха дискутирани и възможностите за сътрудничество в областта на традиционните и технологични индустрии, както и партньорски инициативи между двата града в подкрепа на стартиращите бизнеси.

 

Активизирането на икономическите връзки между София и германската столица беше и тема на дискусията с представители на Сенатския отдел по икономика, енергетика и бизнес на Берлин.

По думите на търговския представител на България в Берлин Стефан Йонков двата града имат много общи интереси в областта на предприемачеството, високите технологии, интернет на нещата (IoT) и много други. Страната ни е желан бизнес партньор заради географското си положение с удобна логистична свързаност с водещите пазари на германския бизнес, както и заради членството ни в ЕС, достъпа до образователните институции и квалифицирани кадри, валутния борд, стабилната икономическа среда, благоприятна данъчна политика, по-високата конкурентоспособност и по-ниските производствени разходи.

 

X