Sofia-Green-and-Tech-City
Може да свалите видеото “Sofia Green & Tech City” за презентации и срещи, промотиращи бизнеса ви в столицата
18.10.2017
London-and-Partners-SIA-partnership-free-office
Лондон ще дава временни безплатни офиси на софийския бизнес
23.10.2017

NEPI Rockcastle придобиха Парадайз център за 253 млн. евро – рекордна сделка за недвижим имот в България

 

Най-големият столичен търговски център Парадайз център бе придобит от южноафриканския фонд NEPI Rockcastle за близо 253 млн. евро.  Сумата за столичния мол е най-голямата досега на пазара на недвижими имоти в България. По-рано тази година същият фонд стана собственик на “Сердика център” за 207 млн. евро.

В официалното съобщение за сделката фондът посочва следните аргументи за осъществяване на инвестицията: “С нарастващо население от над 1,32 милиона жители, София е икономически и културен център на България и ключова дестинация за международни компании. С развиващата се инфраструктура и стратегическото си местоположение, София е коридор на международен железопътен и автомобилен транспорт, с три паневропейски коридора, преминаващи през града. През последните няколко години икономиката на България отбелязва стабилен ръст, с БВП от 3,6% през 2015 г. и 3,3% през 2016 г. Поради повишеното вътрешно и външно търсене се очаква ръстът на икономиката да запази стабилни темпове и през предстоящия период 2017-2021 г. (между 2,8% до 2,9% годишно за България при средна прогноза за ЕС от 1,4% -1,5%).”

С обща площ от 82 000 кв. м., Парадайз център е най-големият търговски център в София, при това разположен в район в София, който е в процес на силно развитие. Разположен е на ъгъл между две основни пътни артерии, разполага с 1 900 паркоместа и има директен достъп до метростанция “Витоша” от линия 2 на софийското метро. Парадайз център има 10 милиона посещения годишно. Освен стандартните търговски площи, в които се помещават международни марки, молът предлага и много атракциони, места за хранене, спортни зони и конгресен център.

Сделката за “Парадайз център” е от ключово значение за NEPI Rockcastle, тъй като утвърждава компанията като най-големия собственик на недвижими имоти в Централна и Източна Европа. NEPI е собственик на големи търговски центрове и офис сгради в Румъния, Хърватска и Словакия.

 

Само преди два месеца бе сключена друга голяма сделка – за The Mall на бул. Цариградско шосе. Търговският център бе купен от друг южноафрикански фонд – Hyprop, за сумата от 156 млн. евро.

 

X