alibaba-logistic-center-bulgaria
Търговският гигант Alibaba обмисля логистичен център в България
17.02.2017
dondukov-remont
Агенцията по инвестиции на София събра бизнеса от бул. „Дондуков“ заради ремонта
17.02.2017

Eurochambres публикува резултатите от изследването “Европейски икономически преглед 2017” за очакванията на бизнеса през 2017 г.

eurochambers-european-economic-survey-2017

eurochambers-european-economic-survey-2017Проучването на Асоциацията на европейските търговски и индустриални камари (Eurochambers) посочи умерено позитивни очаквания на бизнеса за развитието на икономиката през 2017 г. Изследването “Европейски икономически преглед” се провежда за 24-и път, а България е вклюючена за 18-и път. Анкетите за страната са проведени от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членове й – 489 фирми, повечето от които (81%) осъществяват продажби и в чужбина.

Резултатите за България могат да бъдат обобщени като умерено позитивни очаквания за развитието на икономиката за 2017 година, близък икономически растеж до нивата на 2016 година и известна доза предпазливост. По-добър бизнес климат за 2017 година очакват 38% от анкетираните фирми.

България е на 6-о място сред страните от ЕС по отношение на оптимистични очаквания за бизнес климата.

Има ясен ръст на позитивните очаквания за приходите през 2017 спрямо предходни години. Продължава обаче да бъде по-голям делът на фирмите, разчитащи, че ще постигнат по-високи продажби навън (43%), в сравнение с тези които очакват ръст на оборотите на българския пазар (36%). Преобладаващата част от работодателите (65%) смятат, че ще запазят числеността на служителите си. През 2016 близо 1/3 от фирмите са увеличили работните места, докато за 2017 по-малко от 1/4 от анкетираните прогнозират, че ще наемат допълнително персонал.

По отношение на инвестициите по-скоро не се очаква сериозно раздвижване – 58% смятат, че ще запазят нивото им през тази година, спад в инвестициите очакват 12%, а увеличение – 30%.

Липсата на квалифицирани кадри се очаква да е сред най-големите пречки в бизнеса, така е за 38% от работодателите. През последните години относително постоянен е делът на фирмите, които посочват този проблем, а за причина изтъкват ниската скорост на реформите в образованието и професионалното обучение.

24% очакват, че вътрешното търсене да бъде едно от най-сериозните предизвикателства за тях през 2017 г. 23% от фирмите очакват, че условията по финансиране ще бъдат сред топ-пречките за дейността им. Макар да се отчита известен спад на лихвите, кредитирането остава слабо и през 2016.

В останалите страни от ЕС нагласите са сходни.  Вътрешното търсене остава едно от основните притеснения на бизнеса. Икономическите и политически условия, цените на работната ръка и липсата на добре квалифицирани кадри са другите предизвикателства, които компаниите очакват да преодоляват и тази година. Като цяло нагласите се запазват оптимистични както беше и предходните няколко години, особено що се касае до възможностите за износ и условията по кредитиране.

Пълното изследване сред всички 25 държави на английски може да прочетете тук.

X