Technology-Fast-Deloitte
Technology Fast 50 приема заявки за Топ 50 на най-бързо разрастващите се технологични компании
12.06.2017
innovation-hackaton-priemat-regostrazii-na-otbori
Отличените идеи за една по-добра София в Sofia Innovation Hackathon 2017
12.06.2017

Climate-KIC Accelerator България очаква заявки на стартиращи компании в сферата на чистите технологии

Climate-KIC-Accelerator

Climate-KIC-AcceleratorАкселераторската програма Climate-KIC Accelerator България приема за втора поредна година заявките на стартиращи компании с идеи в сферата на чистите технологии, опазване на околната среда и устойчивите енергийни решения. Climate-KIC Accelerator е най-мащабната европейска предприемаческа инициатива за чисти технологии за справяне с климатичните промени. Провежда се от неправителствената организация Cleantech Bulgaria и е с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии. Желаещите да кандидатстват за място в програмата трябва да попълнят формуляра за участие на сайта на Climate-KIC Accelerator не по-късно от 3 юли. В заявката трябва да има кратко представяне на компанията и на екипа.

Местата в програмата са за 8 екипа, които ще преминат през редица обучителни сесии в продължение на 14 седмици. Сесиите включват менторски курсове, лекции и уъркшопове, които да развият стратегиите зад продуктите, маркетирането им и презентирането им пред инвеститори. С екипите ще се работи и по индивидуални графици и с индивидуални задачи и цели според естеството на бизнес идеята.

Форматът на Climate-KIC Accelerator е отворен за стартиращи компании в напреднал етап от развитието си, но и за такива, които все още нямат готов разработен проект, но са проучили добре пазара и са в готовност да започнат бизнеса си по време на 14-те седмици на програмата. Ще се оценяват идеи, които предлагат устойчиви енергийни решения, иновации за справяне със замърсяването и климатичните промени, системи за пречистване и др. Основно изискване за всички кандидати е да имат ясно сформиран екип, добро ниво английски език и възможност за отговорно присъствие в обучителната програма за периода от август до декември 2017 г.

Изборът на най-обещаващите осем екипа и техните идеи ще се осъществи на два етапа. Първоначалният подбор е от местно жури на база представяне на проектите в попълнения формуляр за участие. Избраните от първа фаза финалисти ще трябва да представят идеите си пред международно жури от представители на акселераторката мрежа. Най-добрите български компании, които ще се включат в програмата ще бъдат обявени в края на юли. Международното жури има за задача и да определи размера на гранта, който да получи всеки един от екипите в зависимост от нуждите на разработката по пътя към реализирането й. Размерът на финансовата помощ е от 15 до 25 хиляди евро.

Преминалите през първото издание на Climate-KIC в България продължават да развиват бизнесите си. През 2016 г. в акселератора участваха Agnon с високо ефективна и икономична печка на твърдо гориво „Гамера“; Coco Farm с IoT платформа за управление на яйцеферми и животновъдни стопанства; Ener Wall с разработката на домашна хидробатерия, която позволява на потребителите да съхраняват електроенергия през нощта и да я ползват, когато е необходимо; Green Corp, които разработват автоматизирана градска оранжерия; Mtech Bulgaria с умна облачна система, която следи и контролира в реално време потреблението на енергия в сградите; Nano Bio Rem с приложението на нанотехнологии за детоксикация на вода и почва; Synec с платформата си за интеграция на електрически превозни средства; и Хала иновации, които работят върху иновативна система за съхраняване на енергия в компактна електрическа батерия.

X