EU-Additional-Funding
31 компании с допълнително финансиране по процедура “Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия”
03.09.2017
WorldBusiness Angels Investment Forum за първи път отваря врати за стартиращи компании
03.09.2017

Финтех разработчици и софтуерни специалисти кандидатстват в първия хакатон за ЦИЕ на Unicredit и международния акселератор ABC

CEE-Hackathon-of-Unicredit

CEE-Hackathon-of-UnicreditСлед програмата на Райфайзен Банк Интернешънъл “Финтех Акселератор”, още една финансова институция обяви конкурс за иновативни разработки в областта на финтех решенията. През август Unicredit в партньорство с международния акселератор ABC обяви първия за Централна и Източна Европа хакатон за софтуерни специалисти и финтех разработчици. Желаещите да се включат трябваше да попълнят формуляра за участие в сайта на надпреварата до 24 август, а самият хакатон ще се проведе на 2 и 3 септември в Любляна. Участниците, които в дните на състезанието предложат най-иновативните софтуерни решения в областта на финансите, ще получат финансиране до 10 хил. евро.

От всички кандидатури от региона достъп до хакатона ще получат само 80 участници – индивидуално или с екип. На място ще бъдат сформирани отбори от максимум 8 човека, които заедно ще търсят решение на поставени конкретни казуси, свързани с новата платежна директива PSD2, която дава право на финансовите институции на Европейския съюз да предоставят пряк достъп до сметките на клиентите, в случай че преди това те са дали съгласието си. Специалистите ще трябва да предложат решения как да се използва информацията от клиентските сметки, за да се създаде стойност – за клиентите и за банката. Освен финансиране в размер до 10 хил. евро, най-добрите идеи ще получат и възможност за представяне пред мениджърския екип на Unicredit за Централна и Източна Европа.

Приблизително по същото време на хакатона в Любляна са и полуфиналите за финтех акселератора на Райфазен за ЦИЕ – Elevator Lab. Според програмата на състезанието, между 5 и 7 септември ще се провеждат дистанционни pitching сесии, за да бъдат определени 15-те финалиста, които ще отидат за представяне и доразработване на идеите си във Виена.

Общият брой на кандидатурите от цял свят за това състезание достигна 336 заявки. От тях 13.4% са от финтех стартъпи от Австрия, 27.1% от държави от региона на ЦИЕ, а останалите са от Западна Европа, Азия и САЩ. Най-много кандидатури има в областите „Плащания и транзакции“, следвани от „Търговия и инвестиции“, „МСП банкиране“, „Анализ на база данни“, RegTech и „Офис на бъдещето“.

От ЦИЕ акселераторът е получил заявки от всички 14 държави в региона. От България са се регистрирали за участие 8 компании и по този начин страната ни се нарежда на 4 място по брой на проектите, заедно с Полша. Сред 14-те държави от региона пред нас са само Унгария с 13 проекта, Румъния с 11 и Словакия с 9 заявки. На сайта на акселератора могат да бъдат проследявани етапите на състезанието и кои държави и екипи ще преминат успешно към финал.

X