business-climate-indicator-NSI-statistics
Подобрен бизнес климат с 0.8 пункта заради ръст в промишлеността и сектора на услугите. Преглед на данните от НСИ
17.02.2017
eurochambers-european-economic-survey-2017
Eurochambres публикува резултатите от изследването “Европейски икономически преглед 2017” за очакванията на бизнеса през 2017 г.
17.02.2017

Търговският гигант Alibaba обмисля логистичен център в България

alibaba-logistic-center-bulgaria

Три китайски компании изразиха инвестиционен интерес на срещи с българското правителство през януари. Представители на Alibaba Group, GS-Solar Company и GoldPoly Group проведоха серия срещи с представители на правителството и бизнеса у нас.alibaba-logistic-center-bulgaria

Именно в България китайската компания Alibaba може да открие първия си логистичен център, насочен към Централна и Източна Европа. Целта е стоките да достигат по-лесно до европейските потребители.

Информацията за срещите в България беше обявена през януари от българското правителство, както и от китайската информационна агенция Xinhua. Търговският гигант все още не е оповестил официален коментар. След визитата в България той беше на бизнес посещение и в Хърватска, където също проучва инвестиционни възможности в град Задар.

Инвестиционни намерения към България изявиха още две компании. Интерес има от GS Solar Company, която проучва възможност да построи завод за производство на соларни панели у нас, както и от Polygroup, която се интересува от изкупуването на български тютюн.

Срещите са част от плановете на Китай да разшири присъствието си в Централна и Източна Европа в рамките на своята стратегия One Belt, One Road. Целта ѝ е обособяването на нови пазари за износ от Азия в Европа.

X