bulgarians-forbes-30-under-30-2017
Седем млади българи в „30 под 30“ на Forbes
17.02.2017
paysafe-sofia-most-popular-offices-2016
Софийският офис на Paysafe е на 7-о място сред 25-те най-популярни офиси в света за 2016 г.
17.02.2017

Технологичен „Оскар“ за технологията V-Ray на българската Chaos Group

oscar-v-ray-software-chaos-group

oscar-v-ray-software-chaos-group

 

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска компания Chaos Group спечели „Оскар“ за технологични постижения в киното за 2017 г. Наградата се присъжда на съоснователя на компанията Владимир Койлазов.

Chaos Group от години е призната от световните имена в бранша – за приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.  V-Ray е софтуер за рендъринг, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата текстура, цвят и светлина. На церемонията по връчване на статуетките Койлазов благодари на семейството и приятелите си за това, че са го подкрепяли да работи върху нещо, което харесва, на конкуренцията в бизнеса, за това че през годините постоянно са провокирали усъвършенстването на продукта. Момемнтът на връчването може да видите в официалния YouTube канал на Академията.

Сценографията на все повече филмови заглавия е изцяло компютърно генерирана. „Аватар“, „Игра на тронове“ (носител на „Еми“ за визуални ефекти, благодарение на V-Ray), Deadpool, Ironman и много други заглавия постигат визуално съвършенство със софтуера на Chaos Group.  

Технологията има широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията, игрите и навсякъде, където има 3D визуализации. Днес тя се ползва все по-често вместо реалните снимки на локация – например гледките към Манхатън и Световния търговски център в миналогодишния The Walk на Робърт Земекис са изцяло генерирани чрез софтуер, включително V-Ray.

Chaos Group днес има офиси в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио. За разлика от другите оскари, технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното.

Надяваме се на още една престижна статуетка – за Blind Vaysha, режисиран от български Теодор Ушев и въз основа на една история от известния писател Георги Господинов. От момента, в който се е родила, Vaysha може да видите само в миналото с лявото око и в бъдеще с дясната си един. В краткосрочен илюстрира света през нейните очи. Късометражният филм е един от петте заглавия в анимационен късометражен филм категория наградите на Академията. Blind Vaysha се произвежда от Националния филмов съвет на Канада. Музиката е направена от български музикант – Kottarashky. 89-ата Оскарите ще бъдат връчени на 26 февруари в Лос Анджелис.

X