National-Association-Development-Historic-Sites-Bulgaria
По инициатива на Столична община бе подписана харта за учредяването на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България
12.06.2017
Master-Programme-Management-of-Innovation-Dialogue
ВУЗФ отваря нова магистърска програма – „Мениджмънт на иновационния диалог“
12.06.2017

Стартиращи инвестиционни проекти в София

JYSK-signs-big-investment-in-Bulgaria

Две компании обявиха планирани инвестиции – датската Jysk и ЕКОПАК България.

JYSK-signs-big-investment-in-BulgariaJysk

До две години датската верига за обзавеждане на дома Jysk ще изгради нов логистичен център край София. Инвестицията надвишава 100 милиона евро. Изпълнител на строителството е софийска строителна компания – Микс-констръкшън. Според вицепрезидентът по логистика Алан Кяргаард, центърът край столицата ще подобри значително бързото доставяне на стока до клиентите, ще намали транспортните разходи по зареждане на обектите и ще обслужва магазините в седем съседни страни в региона на Югоизточна Европа – България, Гърция, Румъния, Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина. София е избрана като локация за инвестицията заради наличието на достатъчно свободни площи и заради ключовото географско разположение на страната в Балканския регион.

Дистрибуционният център ще бъде върху площ от приблизително 80 хил. кв.м. и ще отвори 300 работни позиции при влизането си в експлоатация в края на 2018 г., а до третото тримесечие на 2019 г. трябва да влязaт в експлоатация и две високи сгради към центъра, в които дейностите ще се извършват изцяло с машинна автоматизация.

Датската Jysk има над 2 300 магазина в 41 страни по света. Годишният й оборот е около 2.9 млрд. евро, а общият брой на персонала е почти 20 хил. служители. В България веригата доскоро имаше 12 обекта, но наскоро отвори 13-ти обект на входа на София откъм автомагистрала Хемус, а предстои да открие и още един магазин, отново в София.

 

Ecopack-signs-big-investment-in-BulgariaЕКОПАК България

Инвестиция от 1.1 млн. лв. в нова инсталация за сортиране на пластмаса и хартия в София ще направят EKOΠAK Бългapия. С това капиталовложенията на компанията в страната надхвърлиха 4 млн. лв.

За 2016 г. базираната в столицата компания отчете рециклирането на 64% от декларираните количества опаковки /при определена от закона цел от 60%/ на 1226 компании на българския пазар. За миналата година това са над 100 000 тона отпадъци.

X